11 alimente benefice pentru păr. Acestea sunt cele mai importante vitamine pentru creșterea sănătoasă a părului

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Iată care sunt alimentele care ajută la creșterea părului. Acestea conțin vitaminele esențiale pentru sănătatea părului

O serie de vitamine și minerale joacă un rol important în menținerea funcției celulare normale și în susținerea creșterii celulelor sănătoase ale pielii, unghiilor și părului, spune Brendan Camp, M.D., dermatolog dublu certificat și dermatopatolog la MDCS Dermatologie. "Vitaminele A, C, D, E sunt adesea menționate ca fiind vitale pentru creșterea părului, datorită rolului lor important în menținerea sănătății foliculilor." Alți nutrienți importanți pentru susținerea creșterii părului includ biotina, fierul și zincul, adaugă el.


 Brendan Camp, M.D., dermatolog dublu certificat și dermatopatolog la MDCS Dermatologie,  Keri Gans, M.S., R.D., dietetician autorizat și autor al cărții The Small Change Diet, Melissa Prest, D.C.N., R.D.N., purtător de cuvânt media național al Academiei de Nutriție și Dietetică și membru al Prevention Medical Review Board - explică, pentru Prevention, cum ne ajută alimentația să avem un păr de vedetă. 

Cele mai importante trei vitamine pentru creșterea sănătoasă a părului sunt vitaminele A, C și B7 (biotina), spune Melissa Prest, D.C.N., R.D.D.N., purtător de cuvânt media național al Academiei de Nutriție și Dietetică și membru al Prevention Medical Review Board. "Vitamina A ajută părul să crească și este folosită pentru a produce un ulei numit sebum, care hidratează părul și scalpul. Vitamina C este folosită pentru a produce colagen, care este important pentru producția de cheratină. Biotina este o vitamină B care poate ajuta la susținerea creșterii părului", explică ea.

Consumul unei diete care să includă o varietate de alimente este primul pas în creșterea sănătoasă a părului. Suplimentele pot fi utile pentru unele persoane și este important să discutați orice supliment cu furnizorul de servicii medicale înainte de a începe. Rețineți că suplimentele sunt suplimentare față de alimentele pe care le consumați deja, notează ea.

Iată ce alimente puteți adăuga în meniu pentru a vă spori aportul acestor vitamine utile care susțin creșterea părului

Dr. Camp spune că "sursele alimentare naturale, neprocesate, sunt cele mai bune locuri" pentru a căuta aceste vitamine și nutrienți. Aici, experții noștri în păr și nutriție împărtășesc în mod specific ce puteți începe să mâncați mai mult chiar acum.

 

Căpșuni

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, spune Keri Gans, M.S., R.D., dietetician autorizat și autor al cărții The Small Change Diet. "Vitamina C este un antioxidant puternic, cu proprietăți antiinflamatorii, care poate ajuta la creșterea fluxului de sânge prin corp, inclusiv prin scalp, iar foliculii de păr sunt stimulați - susținând creșterea părului nostru", explică ea.


Gălbenușurile de ou

Gălbenușurile de ou sunt o sursă bună de biotină, care a fost asociată de mult timp cu creșterea părului, spune Gans. "Mai exact, biotina ajută la producerea de cheratină, o proteină naturală din corpul tău care ajută la formarea părului", explică ea.


Linte

Lintea este o sursă bună de fier. Fierul ajută la transportul oxigenului către celulele din corpul nostru, ceea ce poate promova creșterea părului, spune Gans. "Atunci când cineva are deficit de fier, cunoscut și sub numele de anemie, nu este neobișnuit să vedem căderea părului", adaugă ea.

 

Pește gras

Peștii grași (adică somonul, heringul, macroul) sunt surse bune de acizi grași omega-3, proteine, seleniu și vitaminele B și D, spune Dr. Camp. "Seleniul este un oligoelement care ajută la reglarea nivelului hormonilor tiroidieni și joacă un rol în limitarea stresului oxidativ asupra foliculului de păr", notează el. Vitamina D funcționează în creșterea și diferențierea celulelor foliculului de păr, iar vitamina B este importantă pentru creșterea părului, deoarece ajută la producerea de globule roșii, care transportă oxigenul către celulele foliculare, adaugă el.


Spanac

Spanacul este o legumă cu frunze verzi care este o sursă bună de fier, vitamina A și vitamina C, spune Dr. Camp. "Vitamina C este un antioxidant care poate neutraliza efectele radicalilor liberi de oxigen asupra părului, care pot provoca stresul oxidativ, ceea ce poate afecta creșterea părului", spune el.

În timp ce vitamina A este importantă pentru sănătatea scalpului, este important de reținut că un exces de vitamina A poate afecta de fapt creșterea părului, avertizează Dr. Camp. Unele cercetări sugerează că un consum mai mare decât o medie de 1,5 mg (1.500 µg) de vitamina A pe zi, timp de mai mulți ani, poate afecta oasele, făcându-le mai predispuse la fracturi la bătrânețe, ca să nu mai vorbim de faptul că vă împiedică creșterea părului.

 

Nuci și semințe

Nucile și semințele furnizează organismului acizi grași omega-3, vitamina E și zinc, spune Dr. Camp. Atât acizii grași omega-3, cât și vitamina E posedă proprietăți antiinflamatorii care protejează foliculii de păr de stresul oxidativ, notează el. "Zincul joacă un rol în sinteza proteinelor din corpul nostru, inclusiv a keratinei - una dintre principalele proteine structurale care formează părul", explică Gans.

 


Cartofii dulci

Cartofii dulci au un conținut ridicat de vitamina A, biotină și o parte din vitamina C, spune Prest, toate acestea fiind cunoscute pentru a stimula creșterea părului.

 


Morcovi

Morcovii au un conținut ridicat de vitamina A și vitamina C, spune Prest. Alimentele portocalii, cum ar fi cartofii dulci și morcovii, sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi, despre care se știe că protejează împotriva daunelor provocate de razele UV și ajută la îmbunătățirea elasticității, hidratării și texturii pielii - un avantaj pentru un păr sănătos și o piele strălucitoare!


Broccoli

Broccoli este bogat în vitamina A, vitamina C și biotină, spune Prest. Cu vitaminele A și C care stimulează scalpul, împreună cu biotina care produce cheratină, această combinație este sigur că va susține creșterea sănătoasă a părului.

 

 


Iaurt simplu

Iaurtul simplu este bogat în biotină și vitamina A, spune Prest. Completați-l cu câteva fructe de pădure și câteva nuci și veți obține un mic dejun sănătos care stimulează  creșterea părului !


Ardei gras roșu

Ardeii grași roșii sunt bogați în vitamina C și vitamina A, spune Prest. Având în vedere rolul important al vitaminei C în producția de colagen, iar rolul vitaminei A în producția de sebum, ambele vitamine fac minuni pentru sănătatea scalpului tău, potrivit Prevention.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel