11 ani de la moartea lui Jean Constantin. Marele actor a fost omagiat printr-o ceremonie în Portul Tomis

Data publicării:
Jean Constantin, foto facebook
Descriere foto: Jean Constantin, foto facebook

Miercuri, 26 mai, s-au împlinit 11 ani de la moartea lui Jean Constantin. Clubul pescarilor constănțeni, al cărui membru și președinte a fost chiar marele actor, a organizat o ceremonie în memoria acestuia.

Astăzi, în Portul Tomis a fost organizată o ceremonie în memoria marelui actor. Cei care s-au ocupat de organizare au fost chiar foștii săi colegi, de la clubul pescarilor constănțeni, al cărui membru și președinte a fost marele actor constănțean.

După ceremonie, pescarii au ieșit pe mare și au aruncat coroane pe apă în amintirea sa, notează Constanța News. 

Youtube video image

Consiliul Județean Constanța, prin consilierul președintelui pe probleme de cultură, Vasile Lică Gherghilescu,  a depus o coroană de flori pentru a aduce un omagiu celui care a fost Jean Constantin.

„Mă leagă amintiri nenumărate și frumoase petrecute alături de maestrul Jean Constantin, sau cum îmi place mie să-i spun, omul care aducea și aduce în continuare hazul prin opera sa. Am avut onoarea și plăcerea să fiu alături de el în două producții cinematografice, Cucoana Chirița și Chirița la Iași în care maestrul interpreta pe Barabulă, iar eu pe năstrușnicul Guliță. Îl voi păstra în mintea și sufletul meu la fel de vesel și haios”, a spus Lică Gherghilescu pentru Ctnews. 

 

Cine a fost Jean Constantin

 

Actorul Jean Constantin (nume real Constantin Cornel Jean - n.r.) s-a născut la Techirghiol, la 21 august 1927, într-o familie mixtă, mama sa fiind grecoaică, iar tatăl fiind român.

 

A urmat cursurile Şcolii de Normatori la Canalul Dunăre Marea Neagră, apoi s-a angajat la I.M.U Medgidia şi a înfiinţat o brigadă artistică, alături de care a câştigat câteva premii. A fost, de asemenea, artist la Casa de Cultură din Constanţa, potrivit site-ului actori.info.

 

În 1957 a debutat pe scenă la secţia de estradă a Teatrului de Stat "Fantasio" din Constanţa, fiind angajat al acestui teatru până la pensionare. 

 

A fost remarcat de regizorul Sergiu Nicolaescu, care în 1973 l-a distribut în filmul "Nemuritorii" (lansat în 1974). În 1973 a jucat şi în filmul "Explozia", iar în 1974, în pelicula "Un comisar acuză".

 

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", în regia lui Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine poliţia!" sau "Regina".

 

Din filmografia sa, care include aproximativ 80 de titluri, amintim: "Baronul Ecluzei" (1960), ''Procesul alb'' (1965), ''Maiorul şi moartea'' (1967), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)" - unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie -, dar şi "Nea Marin miliardar" (1979), unde i-a avut colegi de platou pe Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu, Ştefan Bănică. Alte pelicule sunt: ''Săptămâna nebunilor''; ''Zestrea Domniţei Ralu''; ''Ultimul cartuş'' (1973); ''Fraţii Jderi'' (1974); ''Evadarea'' (1975); ''Cuibul salamandrelor'' (1976); ''Eu tu şi Ovidiu'' (1977); ''Duelul'' (1981); ''Masca de argint'' (1984); ''Colierul de turcoaze'' (1985); ''Cucoana Chiriţa'' (1986); ''Paradisul în direct'' (1995); ''Punctul zero'' (1996); ''Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii'' (2006).

 

A apărut şi în "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Chiriţa la Iaşi" (1987), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Haiducii" (1966), "Haiducii lui Şaptecai (1970)", "Procesul alb" (1965) etc.

 

Unul dintre rolurile care l-au făcut foarte iubit de tineri este Ismail, din serialul de televiziune "Toate pânzele sus", regia Mircea Mureşan, precizează site-ul cinemagia.ro.

A fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie şi de revistă, remarcându-se de-a lungul timpului în spectacole de divertisment şi în show-uri de televiziune. Rămân memorabile scheciurile interpretate alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu sau Ştefan Bănică. S-a bucurat de o deosebită popularitate şi a susţinut numeroase spectacole atât în România, cât şi în străinătate, în turnee efectuate alături de alte nume mari ale scenei româneşti.

 Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul" (2008), în regia lui Sergiu Nicolaescu, "Roming", regia Jiri Vejdelek (2007), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), regia Cătălin Mitulescu, "Păcală se întoarce" (2006), regia Geo Saizescu.

 

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003. În 2007, a fost învestit cu titlul Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava. Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae". În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă "Fantasio", i-a dedicat biografia artistică "Omul care aduce hazul", publicată în 1998.

 

Preşedinţia României i-a conferit artistului, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului''.

 

Jean Constantin a primit, de asemenea, în 2006, Diploma de excelenţă pentru rolul din filmul ''Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii''.

 

A locuit în Constanţa unde a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului. A fost declarat şi cetăţean de onoare al oraşului Techirghiol, unde i-a fost dezvelită o statuie, ca omagiu pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului românesc, precizează site-urile cinemagia.ro şi actori.info. Teatrul din Techirghiol îi poartă astăzi numele - Teatrul de vară ''Jean Constantin''. 

 

La 22 aprilie 2010 Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei au sărbătorit, împreună cu cei mai iubiţi actori şi cântăreţi de muzică uşoară şi populară, 55 de ani de carieră de excepţie, prin spectacolul ''Frumosu de la Marea Neagră'', care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti, notează Agerpres. 

 

Actorul Jean Constantin a murit la 26 mai 2010, la vârsta de 81 de ani, în Constanţa. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel