11 lucruri care se întâmplă cu inima, mintea și corpul tău atunci când nu dormi suficient

Data actualizării: | Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Știm cu toții că somnul este foarte important, dar studiile arată că cei mai mulți dintre noi nu dormim cât avem nevoie.

Faptul că nu dormi suficient are consecințe grave pentru creierul și corpul tău. Lipsa somnului va face ca sănătatea ta fizică și mentală să aibă de suferit. 


Matthew Walker, un neurosavant care conduce laboratorul de somn și neuroimagistică de la U.C. Berkeley, a declarat pentru Business Insider: "Cu cât dormi mai puțin, cu atât viața ta este mai scurtă".


Cum anume se întâmplă acest lucru?


Iată 11 lucruri care se întâmplă atunci când nu dormi suficient.


1. Un risc crescut de cancer


Oamenii de știință leagă programele de somn perturbate de riscuri crescute pentru mai multe tipuri de cancer, mai ales cancerul de colon și de sân.


2. Pielea ta îmbătrânește mai repede


Studiile au dovedit că pielea afectată de soare nu se vindecă la fel de bine în cazul celor care dorm prost, astfel că acele persoane ajung să prezinte mai multe semne de îmbătrânire a pielii.


3. Un risc crescut de depresie și schimbări de dispoziție


Faptul că nu dormi destule ore în fiecare noapte îți afectează în mod negativ și abilitățile mentale și starea emoțională. Sleep Foundation afirmă că insomnia și depresia au o "relație bidirecțională". 


"Acest lucru înseamnă că un somn insuficient poate contribui la dezvoltarea depresiei."


Este posibil să vă simțiți mai nerăbdător sau predispus la schimbări de dispoziție.


De asemenea, vă poate provoca episoade depresive și atacuri de anxietate. 

 

4. Este posibil să te îngrași 


Deși nu este nimic în mod inerent în neregulă cu creșterea în greutate, persoanele care nu se odihnesc suficient au mai multe pofte pentru mese nesănătoase și o perioadă mai dificilă de rezistență la alimentele cu conținut ridicat de calorii, ceea ce, în timp, poate duce la probleme de sănătate. 


Cercetătorii cred că dezechilibrele hormonale care rezultă în urma lipsei de somn sunt responsabile pentru acest lucru.


5. Vederea ta devine afectată 


Cu cât stai mai mult timp treaz, cu atât mai multe erori vizuale vei întâmpina și cu atât mai multe șanse de a avea halucinații de-a dreptul.


Lipsa odihnei cauzează, de asemenea, vederea în tunel, vederea dublă și percepția de întuneric. 


6. Un sistem imunitar slăbit


Privarea prelungită de somn și chiar și o singură noapte de nesomn poate împiedica apărarea naturală a organismului tău împotriva infecțiilor și bolilor. 


7. Un risc crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral


Faptul că nu vă odihniți afectează, de asemenea, capacitatea organismului dumneavoastră de a vindeca și repara vasele de sânge și inima.


A dormi suficient este vital pentru a vă menține inima și vasele de sânge sănătoase, inclusiv nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și nivelul inflamațiilor.


Prin urmare, dacă dormiți mai puțin crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.


8. Îți scade apetitul sexual 


Privarea de somn și odihna tulburată, în consecință, reduc libidoul și cresc disfuncțiile sexuale, precum disfuncția erectilă. 


9. Este posibil să vă confruntați cu afectarea abilităților motorii


Pe lângă o scădere a abilităților motorii fine, lipsa somnului pare să afecteze și capacitatea de a purta o conversație - la fel ca și când ai băut prea mult.


Sunteți mai neîndemânatic, mai puțin productiv și vă este greu să vă concentrați.


10. Memoria poate începe să vă dea greș


Studiile arată că lipsa de somn afectează memoria de lucru și atenția divizată. 


UCSF raportează, de asemenea, că somnul profund este unul dintre factorii cheie în învățare. Raportul detaliază că, "în timpul somnului non-REM, undele cerebrale lente susțin punctele de contact neuronale care sunt direct legate de o sarcină nou învățată în timp ce era treaz, în timp ce slăbesc legăturile neuronale care nu sunt".


11. Aveți un risc crescut de accident de mașină


Conducerea somnolentă este periculoasă, deoarece privarea de somn poate avea efecte similare asupra corpului tău ca și consumul de alcool.


Cineva care rămâne treaz timp de 18 ore la rând conduce ca cineva cu o alcoolemie de 0,05 - pentru referință, 0,08 este considerat beat. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel