12 semne că ești o persoană empatică. Cum îți afectează viața și cum te poți proteja de energiile negative din jur

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Abo Ngalonkulu
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Abo Ngalonkulu

Un empatic este o persoană care este foarte atentă la energia și emoțiile din jurul său, indiferent dacă această energie provine de la oameni sau chiar locuri.

Tanya Carroll Richardson, autoare a cărții Self-Care for Empaths, a explicat pentru MGB, cum recunoști semnele empatiei. 

Empatia reprezintă abilitatea de a înțelege și de a împărtăși emoțiile altcuiva. Așadar, un empatic, după cum v-ați putea imagina, este o persoană care duce empatia dincolo de ceea ce experimentează majoritatea oamenilor. De fapt, sunt atât de conectați, încât, fără limite adecvate, pot absorbi energia altora (ceea ce poate fi destul de copleșitor).

Judith Orloff, Psihiatru și autoarea cărții The Empath's Survival Guide, spune că empaticii sunt, de asemenea, sensibili, iubitori și au o intuiție fin regizată - dar pot deveni "un burete emoțional și fizic, absorbind negativitatea și stresul lumii" - a explicat ea pentru mgb.

 

12 semne că ești empatic:

 

1. Ești clarvăzător.

Clarviziunea este cea mai comună dintre cele patru "semne" ale intuiției, mesajele fiind transmise sub formă de sentimente, spune Richardson. În cazul empaticilorr, "ei sunt în mod natural puternici în calea sentimentelor psihice".

 

2. Întruchipezi un alt tip de "viziune".

Richardson adaugă că, în timp ce clarviziunea este cel mai comun tip de intuiție pe care o întruchipează un empatic, nu este de neconceput ca aceștia să experimenteze și alte "viziuni", cum ar fi clairaudiența (mesaje care vin sub formă de cuvinte, aproape ca și cum le-ar vorbi cineva), clarviziunea (mesaje care vin prin imagini mentale) sau clarcogniția (când mesajele vin sub formă de intuiție instantanee).


3. Vă simțiți adesea prea agitat.

Deoarece empaticii sunt constant bombardați de energia din jurul lor, ei se pot simți adesea excesiv de stimulați, spune Richardson. Chiar și într-un cadru aparent calm, energia negativă a unei persoane te poate da complet peste cap dacă intră în bula ta.

 

4. S-ar putea să vă luptați cu limitele.

Poate fi dificil pentru empatici să stabilească limite. În primul rând, ei vor să îi ajute pe alții, dar, de asemenea, nu știu întotdeauna cum să își "oprească" abilitățile. Richardson spune că acest lucru face ca pentru empatici să fie deosebit de important să învețe cum să intre în mintea lor de observator sau de martor, astfel încât să nu absoarbă tot timpul totul.


5. Poți simți emoțiile celorlalți.

După cum spune psihologul și expertul în relații Margaret Paul, Ph.D., unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale empatiei este acela de a simți emoțiile celorlalți. Fără ca cineva să verbalizeze măcar că este supărat, un empatic își poate da seama cu ușurință de acest lucru pentru că începe brusc să îl simtă el însuși, în propriul corp, spune ea.

 

6. Aglomerația vă copleșește

Pentru empaticul care nu și-a stăpânit bula mentală protectoare, a fi într-o mulțime nu este deloc distractiv. Nu numai că recepționezi energia indivizilor din jurul tău, dar și mulțimea colectivă ca întreg și energia generală a spațiului fizic. Asta înseamnă foarte mult!


7. Trebuie să alegi în mod activ să nu lași energia să intre.

Ți se pare dificil să blochezi energia celorlalți? Acesta este un semn al unui empatic, notează Richardson, adăugând că este atât de important pentru aceste persoane să învețe cum să se deconecteze în mod conștient de la ceilalți, ceea ce "este o abilitate pe care trebuie să o dobândești și să o perfecționezi".


8. Ai fost întotdeauna sensibil, mai ales când erai copil.

Richardson notează că mulți empatici au fost întotdeauna empatici, adesea dând primele semne ale sensibilității lor acute încă din copilărie.

Cu toate acestea, este posibil ca empaticii să se trezească cu darurile lor mai târziu în viață. Acest lucru se poate întâmpla deoarece, atunci când un empatic este tânăr și nu-și înțelege sensibilitatea, este posibil să o închidă în subconștient pentru a-și proteja propria energie.


9. Sunteți un ajutor natural sau un vindecător.

Empații vor să ajute la alinarea durerii altora pentru că pot simți în propriul corp, notează Paul. Acest lucru îi face să fie ajutoare sau vindecători pentru cei din jur. Alte persoane recunosc adesea această calitate la ei și caută empaticii pentru ajutor. "A fi grijuliu și plin de compasiune ar putea veni în mod natural pentru tine, deoarece simți oamenii", adaugă Richardson.


10. Spațiile fizice au un efect puternic asupra ta.

Empații nu captează doar energia oamenilor, ci chiar și a spațiilor fizice. Richardson notează că un empatic va fi foarte afectat de anumite spații și de modul în care acestea sunt întreținute. Acest lucru poate fi un lucru bun sau rău, un mediu pozitiv putând fi foarte înălțător, dar unul negativ putând fi deosebit de sufocant.

 

11. Vă simțiți adesea izolat.

Într-o notă personală, Paul remarcă faptul că, în calitate de empatic, s-a simțit oarecum izolată în copilărie, deoarece nu înțelegea de ce toți ceilalți nu aveau această abilitate sensibilă pe care o avea ea. Nu numai că se poate simți izolat să fii un empatic, dar se știe că empaticii îi izolează și pe alții atunci când a fi în preajma oamenilor devine copleșitor.


12. Aveți nevoie de timp singuri pentru a vă reîncărca.

Și nu în ultimul rând, empaticii sunt adesea introvertiți, având nevoie de timp suficient pentru a se reîncărca și a-și reface energia dacă se simt secătuiți de alții. Acest lucru se întoarce la acea tendință de a se izola.

Deși nu este nimic rău în a-ți acorda timp pentru a te reîncărca, prea mult timp de singurătate poate avea și un impact negativ, ceea ce face important ca empaticii să învețe cum să-și protejeze energia.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel