Corpul uman este unul dintre cele mai ciudate lucruri care există. Suntem plini de tot felul de fluide, am început ca o singură celulă și fiecare dintre noi are un schelet în interiorul său. Dar ciudățeniile nu se opresc aici: Iată 13 fapte ciudate despre corpul uman pe care probabil nu le-ați realizat niciodată.
1. Bebelușii au mai multe oase decât adulții
Poate ați auzit că o persoană are 206 oase. Asta este oarecum adevărat: Majoritatea adulților au undeva în jurul acestui număr. Oricum, nu veți ști niciodată exact câte aveți, deoarece multe dintre ele sunt oase mici și mărunte, cum ar fi sesamoidele din articulațiile degetelor.
Dar bebelușii? Ei au chiar mai multe. Un bebeluș are în medie aproximativ 300 de oase. Acest lucru se datorează faptului că o mulțime de lucruri care sunt un singur os la un adult sunt de fapt mai multe oase separate, unite prin cartilaj, la cei mici. Luați craniul, de exemplu: "punctul moale" al bebelușilor este doar cartilajul dintre unele dintre oasele capului care nu s-au unit încă.
2. Strălucim în întuneric, dar numai puțin.
Credeți că animalele bioluminescente, cum ar fi peștele-pescar, sunt interesante? Vești bune: și tu ești bioluminescent. Reacțiile chimice din celulele noastre aruncă cantități minuscule de lumină pe care oamenii de știință au reușit să le capteze cu ajutorul unor camere ultra-sensibile. Totuși, nu puteți vedea strălucirea cu ochiul liber - este de o mie de ori mai slabă decât cea pe care o putem detecta noi.
3. Apendicele tău nu este inutil
Apendicele, acel mic vierme care atârnă în afara intestinului nostru gros, a fost considerat cândva un mister, un vestigiu din trecutul nostru evolutiv. (Iepurii, de exemplu, au o pungă intestinală mult mai mare în aceeași zonă, pe care o folosesc pentru digestie).
Se pare că apendicele nostru, departe de a fi o bucată de carne inutilă, este plin de țesuturi asociate cu sistemul imunitar. Ideea actuală este că ar putea servi ca loc de stocare de rezervă pentru bacteriile noastre intestinale "bune", pentru a le reface mai bine după ceva precum o criză de diaree, potrivit unui studiu.
4. Pielea de găină este pielea ta care încearcă să-ți umfle părul de pe corp pentru a-ți menține căldura.
Ați văzut vreodată o pasăre într-o zi rece cu penele ciufulite în așa fel încât arată ca o mică minge de puf? Sau o veveriță, făcând cam același lucru cu blana? Asta face corpul tău atunci când ți se face pielea de găină: Ridică în picioare fiecare fir de păr al corpului pentru a reține mai bine aerul și pentru a vă menține căldura.
Nu funcționează foarte bine, desigur, deoarece noi nu avem atât de mult păr pe corp. Dar, dacă te uiți cu atenție, vei observa că fiecare piele de găină este localizată la un folicul de păr. Există de fapt un mușchi minuscul, arrector pili (literalmente, "ridicătorul de păr") care se contractă pentru a trage părul în sus.
5. Respiri doar printr-o singură nară
Atunci când sunteți răcit și aveți nasul înfundat, puteți observa că doar o singură nară este înfundată în același timp, iar care nară este aceea se schimbă pe parcursul zilei. Asta pentru că respirăm doar printr-o singură nară odată, chiar și atunci când suntem sănătoși. (Nara care este înfundată este doar cea care se întâmplă să se odihnească în acel moment).
Acest lucru se numește ciclul nazal și îl poți dovedi singur punând o mână sub nas. Probabil că veți simți respirația mai mult într-o parte decât în cealaltă; dacă o simțiți în ambele, înseamnă că ați surprins ciclul în timpul tranziției sale. Așteptați puțin și simțiți din nou. Respir pe nara stângă în acest moment.
6. Avem dungi invizibile
Dungile de tigru nu sunt doar pentru tigri; pielea umană are un model similar de dungi. Doar că, de obicei, nu le putem vedea.
Dungile noastre, numite linii Blaschko, se formează pe măsură ce celulele noastre se divid și corpul nostru crește în uter. Aceste rânduri de celule, inclusiv celulele pielii, arată identic și, prin urmare, nu sunt vizibile ca dungi - în cea mai mare parte a timpului. Dar anumite erupții cutanate vor urma liniile, făcându-le vizibile și, uneori, acestea pot fi văzute sub o lumină ultravioletă suficient de puternică.
7. Urina tuturor miroase urât când mănâncă sparanghel, chiar dacă tu personal nu poți simți mirosul
Îți miroase urina după ce mănânci sparanghel? Acesta era un subiect dezbătut, unii oameni jurau că este adevărat, iar alții habar nu aveau despre ce vorbesc vecinii lor. Se pare că unii oameni simt un miros de varză în propria urină, iar alții nu, așa că următoarea evoluție a acestui fapt ciudat este că unii oameni produc acest miros, iar alții nu.
Dar mai există încă un strat al acestui fapt ciudat și amuzant: oamenii care spun că nu, arată un studiu. Teoria actuală este că toți producem mirosul urât mirositor, dar numai unii dintre noi îl pot mirosi - dar oamenii de știință încă nu sunt pe deplin siguri.
8. Bebelușii clipesc doar o dată sau de două ori pe minut
Adultul mediu clipește de 10 până la 15 ori pe minut. Dar bebelușii nu fac acest lucru: studiile i-au numărat clipind doar de una până la trei ori pe minut. Nu știm sigur de ce - poate pentru că ei privesc lucrurile pentru perioade mai lungi decât adulții, încercând să le asimileze pe toate.
9. Stomacul tău se digeră în mod constant
Dacă stomacul tău are atât de multe enzime și acizi încât poate digera o bucată de carne, de ce nu se digeră singur? Ei bine, se pare că, într-un fel, o face. Celulele care vă căptușesc stomacul se reproduc rapid pentru a înlocui celulele care sunt distruse în cursul activității lor zilnice. Ajungem să avem o nouă mucoasă stomacală cam la fiecare trei zile.
10. ADN-ul tău este 99,9% identic cu cel al unui străin
Probabil crezi că ești atât de diferit de toți ceilalți, dar din punct de vedere genetic toți oamenii sunt extrem de asemănători. Chiar dacă ați putea descrie o persoană fără legătură de rudenie ca neavând nimic în comun cu ADN-ul dumneavoastră, adevărul este că toți oamenii au aproximativ 99,9% din ADN-ul lor în comun, spun experții. Toate diferențele dintre tine și un străin se află în acel alt 0,1%. Și dacă tot suntem aici, aveți în comun cu un cimpanzeu aproximativ 98,8% din ADN.
11. Produci suficientă salivă în fiecare an pentru a umple o cadă sau două
Corpul nostru produce o mulțime de lucruri. Cât de mult? Foarte mult.
Produci 0,7 litri de salivă pe zi, adică mai mult decât o sticlă de apă. În decursul unui an ai putea umple o cadă sau două.
Tragi vânturi între 15 și 25 de ori pe zi, iar volumul total poate ajunge la 1,8 litri - suficient pentru a umple un balon de petrecere mic.
Produci aproximativ 1,5 litri de mucus în fiecare zi, dar nu este numai în nas; mucusul căptușește și alte zone ale corpului nostru, cum ar fi plămânii. Apropo, cea mai mare parte a ceea ce se produce în nasul tău? Îl înghițiți.
12. Gravitația te face mai scund
Gravitația chiar te ține jos. Când astronautul Scott Kelly s-a întors din spațiu, era cu 5 cm mai înalt decât geamănul său. Cei mai mulți dintre noi suntem un pic mai înalți dimineața decât la sfârșitul zilei.
13. Dinții nu sunt oase
Ce sunt ei, atunci? Sunt dinți! Sunt un lucru propriu. Dinții au un înveliș numit smalț (cea mai dură substanță din corpul uman), sunt făcuți din dentină pe dedesubt și au o pulpă plină de nervi și vase de sânge în interior. Oasele, în schimb, au măduvă grasă și/sau ceva numit "os spongios" în interior, iar partea exterioară a osului este acoperită de o membrană. Oasele sunt pline de colagen și de vase de sânge; părțile dure ale dinților nu au niciuna dintre acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News