Ce e mai bun: filmul sau cartea? De ce e important să citim? Mai au succes autorii clasici şi listele de lecturi obligatorii la tinerii din ziua de azi? Pe 15 februarie se sărbătoreşte, în România, Ziua Naţională a Lecturii, astfel că toate aceste întrebări şi-au găsit răspunsul.
Scriitorul Daniel Cristea-Enache a vorbit despre importanţa lecturii şi nu numai într-un interviu exclusiv pentru Spectacola.ro.
"Lectura este un mod de cunoaştere, care se deprinde încă de la o vârstă fragedă, din prima copilărie. Acest mod de cunoaştere îl însoţeşte pe omul care citeşte toată viaţa lui. Prin copilărie, adolescenţă, tinereţe, viaţa adultă şi până la bătrâneţe. Continuăm să citim ca să ne sporim cunoaşterea şi astfel ajungem să ne cunoaştem mai bine chiar şi pe noi înşine", a declarat Daniel Cristea-Enache.
"Aş spune că aceste liste sunt necesare. Mai ales la vârsta formării, în şcoala generală spre exemplu şi apoi la liceu. Dacă nu citim aceste cărţi fundamentale, practic noi ne pierdem o hartă a lecturilor fundamentale şi stăm să orbecăim, să bâjbâim. Mie îmi plac aceste liste.
Pe baza studiilor pe care le-am făcut, am observat că aceşti scriitori clasici sunt foarte vii în receptarea fiecărei generaţii. Ei sunt mai aproape de sensibilitatea unui cititor de azi decât scriitorii contemporani. Dostoievski se citeşte mai mult azi decât un scriitor contemporan. Dacă privim succesul monstru al unor producţii de tipul Stăpânul Inelelor sau Harry Potter, filme care atrag un public uriaş, observăm că în interiorul acestor filme sunt poveşti clasice, pe structura basmului. Înfruntarea dintre bine şi rău, forţele luminii şi ale întunericului, etc. Succesul acestor producţii, cu milioane de telespectatori tineri, arată o resuscitare a basmelor pe care şi noi le gustam foarte mult în copilărie. O poveste clasică, o structură literară mai veche, poate îmbrăca haine noi şi se poate adresa în limbajul specific epocii noastre unui cerc uriaş de receptori, aşa cum o dovedesc aceste filme", a mai punctat scriitorul.
"Eu fiind un om al cărţii, format în galaxia Guttenberg, şi într-o epocă în care la televizor nu puteam să văd mai nimic, am mitizat în copilărie atât cartea, cât şi filmul. Ambele reprezentau pentru mine o formă de evadare din realitatea comunistă şi ceauşistă. Şi asta cred că s-a întâmplat pentru toată generaţia mea de foşti copii care citeau, care mergeau la cinematograf şi stăteau la cozi foarte mari. Mitizam şi cartea şi filmul. Acum, pentru un copil care trăieşte într-o societate cu multe opţiuni, cred că majoritatea alege filmul, pentru că acesta captează mai uşor atenţia. O carte presupune un anumit travaliu de lectură, e ceva mai complicată decât un film. Dar mai sunt şi pasionaţi, sectanţi ca noi, care vor alege mereu cartea", a concluzionat Daniel Cristea-Enache.
”Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluție, fiind cel mai solid catalizator pentru o societate educată și dezvoltată!
Este acel pas care ne dezvoltă imaginația și care ne suscită setea de a descoperi idei, artă, poezie, știință.
Lectura potențează spiritul creator care există în fiecare dintre noi și, totodată, ne ajută să conștientizăm cât de mici suntem în acest mare ocean al cunoașterii.
Vă îndemn, așadar, să sărbătoriți această zi prin descoperirea sau redescoperirea plăcerii de a citi”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News