Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, desființează și explică o serie de mituri legate de alimentație.
„Există o mulțime de recomandări alimentare care nu au la bază o explicație științifică, ci fac parte mai degrabă din categoria legende urbane. Haideți să lămurim împreună o parte dintre aceste mituri!
1. Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol! Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sange e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienti de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul.
2. Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C! E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top.
3. Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienti față de legumele proaspete. Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienti prin depozitare și transport. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță!
4. Spanacul este foarte bogat în fier! Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier non hemic și este greu de absorbit și de folosit în organism. Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (organe carne roșie pește și fructe de mare) care conțin fier hemic.
5. Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi. De acord, dacă trăim la Polul Nord dacă avem o muncă fizică la exterior sau locuim într-o casă neîncălzită. În rest, indiferent că este vară sau iarnă, noi tot la 22 °C trăim. Avem nevoie de calorii mai multe pentru termogeneză doar în condiții de frig extrem. Din păcate am uitat să trăim în ritm cu natura și nici alimentația nu mai ține cont de sezon!
6. Nu există superalimente, este doar o strategie de marketing ca să ne facă să le preferam pe unele în detrimentul altora; sănătatea vine din diversitate.
7. Caloriile negative nu sunt o legendă, toate produsele proteice sunt greu de metabolizat și 30% din conținutul caloric e cheltuit doar pentru desfacerea lanțurilor de aminoacizi; e greu să ne îngrășăm din carne/pește.
8. Detox face ficatul nostru în fiecare zi, cu condiția să-i dăm o pauză de la mâncare; și culmea, sucurile de fructe sunt cea mai proastă alegere într-un Detox.
9. Fumatul ajută la slăbit, 10 țigări consumă aproximativ 300 calorii; iar nicotina are ca efect creșterea glicemiei în sînge, deci fumatul ține de foame și accelerează metabolismul.
10. Nu contează dacă mâncăm seara sau dimineața, important este aportul caloric total dintr-o zi; ba mai mult, slăbitul apare după epuizarea rezervelor de glucoză din ficat, deci abia în a 3-a zi de cură de slăbire…
11. Nu slăbitul este greu, ci menținerea lui; degeaba ne înfometăm o săptămână și apoi ne întoarcem la alimentația obișnuită, reîngrășarea va fi rapidă și cu mai multe kilograme decât am pierdut. Concluzie: ce/cât mănânci în cura de slăbire trebuie menținut pe viață, nu mai există cale de întors!
12. Sucurile zero sau light sunt cea mai sigură metodă de a-ți satisface pofta de dulce fără calorii și fără risc pentru siluetă; avantajul lor este că reduc apetitul global și nevoia de zahăr, deci sunt aliatul ideal într-o cură de slăbire.
13. Produsele degresate sunt departe de a fi fără calorii, ele au mai puțină grăsime însă de multe ori în rețetă se pune mai mult zahăr; citiți cu atenție eticheta și consumați cu moderație.
14. Pe măsură ce îmbătrânim metabolismul și nevoile alimentare scad; la fiecare decadă de viață ar trebui să reducem cu min 10% aportul caloric, doar pentru a ne menține silueta. Dacă bebeluși mănâncă din 3 în 3 ore, seniorii pot ajunge chiar și la o singură masă/zi.
15. O alimentație echilibrată se bazează pe regula “puțin din tot”; pentru ca organismul să-și poată extrage nutrientii de care are nevoie, e recomandat să mâncăm zilnic minimum 15 alimente diferite. Diversitatea face sănătatea, iar moderația menține silueta.
16. Putem slăbi fără intervenția nutriționistului dacă reducem la jumătate porția, iar lucrul ăsta trebuie să-l facem pe viață; numărul de kilograme crește automat când ne apucăm să mâncăm mai mult. Ca să fie mai simplu voi spune “se slăbește cu foame, nu cu nutriționist!””, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News