Pe 21 noiembrie este celebrată Ziua mondială a televiziunii
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a televiziunii
În decembrie 1996, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat ca la 21 noiembrie să fie Ziua mondială a televiziunii (#WorldTelevisionDay), cu scopul de a recunoaşte impactul tot mai mare pe care televiziunea l-a avut asupra procesului decizional, aducând în atenţia lumii diverse conflicte şi ameninţări la adresa păcii şi securităţii, precum şi acoperirea de către aceasta a altor probleme majore, inclusiv economice şi sociale. Decizia a fost luată în acelaşi an în care a avut loc primul Forum Mondial al Televiziunii.
Înainte de aceasta, oamenii primeau informaţii prin intermediul transmisiunilor radio dacă aveau un aparat şi al ziarelor. Primele emisiuni de televiziune aveau acelaşi format ca şi cele de la radio, cu un crainic care pur şi simplu citea un buletin de ştiri pe un ecran alb-negru. Tehnologia a evoluat curând, incluzând imagini de la evenimente şi interviuri cu persoane. Stilul monocrom a fost abandonat atunci când a fost dezvoltată tehnologia color, la mijlocul şi sfârşitul anilor '60, iar tehnologia TV continuă să progreseze cu optici tot mai sofisticate şi îmbunătăţiri digitale.
Cu toate acestea, Ziua mondială a televiziunii nu se doreşte a fi o celebrare a dispozitivului electronic în sine, ci mai degrabă a filozofiei pe care o reprezintă - o filozofie a deschiderii şi a transparenţei problemelor mondiale. Televiziunea a fost mult timp considerată ca reprezentând comunicarea şi globalizarea în lumea contemporană, însă nu toţi reprezentanţii guvernamentali prezenţi au văzut lucrurile chiar aşa.
Delegaţia Germaniei a declarat: "Televiziunea este doar un mijloc de informare şi un mediu de informare la care o majoritate considerabilă a populaţiei mondiale nu are acces... Această mare majoritate ar putea privi cu uşurinţă Ziua mondială a televiziunii ca pe o zi a bogaţilor''.
În ciuda acestei obiecţii de înţeles, televiziunea a fost o inovaţie esenţială pentru umanitate, în aceeaşi categorie cu tiparul, radiocomunicaţiile şi internetul. Ziua mondială a televiziunii este o ocazie de a aprecia nu numai ingeniozitatea tehnologică extraordinară a oamenilor de ştiinţă şi a inginerilor care au făcut posibile lucruri aparent imposibile, ci şi de a înţelege implicaţiile sociale şi culturale pe care un astfel de mediu unificator le-a avut asupra comunităţilor noastre globale.
Internetul ne-a conectat în moduri la care nu ne aşteptam şi poate nici nu ne-am fi putut imagina, dar de Ziua mondială a televiziunii ne amintim că televiziunea a deschis calea pentru ceea ce avea să vină.
Ziua mondială a salutului (#WorldHelloDay), marcată în fiecare an la 21 noiembrie, a fost iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din statul Nebraska, SUA, pe ideea că salutul este o formă elementară de acţiune interumană şi un pas important spre realizarea păcii şi înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi şi religii diferite.
Ideea acestei zile este că o comunicare clară şi sinceră generează pace. Crearea ei a avut legătură cu războiul de Yom Kippur care tocmai se încheiase în octombrie 1973, în timpul căruia au fost ucişi mii de soldaţi şi civili. Discuţiile de pace de la sfârşitul conflictului au fost primele purtate direct de oficiali arabi şi israelieni în 25 de ani.
Treizeci şi unu de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace au declarat că Ziua mondială a salutului are o valoare substanţială ca instrument de menţinere a păcii şi ca o ocazie care dă posibilitatea oricărei persoane din lume, individ, organizaţie sau guvern, să contribuie la procesul de creare a păcii.
Oameni din întreaga lume folosesc ocazia Zilei mondiale a salutului ca pe o oportunitate de a-şi exprima preocuparea pentru pacea mondială. Începând cu un simplu salut, activităţile lor transmit un mesaj liderilor, încurajându-i să folosească comunicarea mai degrabă decât forţa pentru a rezolva conflictele.
Potrivit site-ului acestei zile, http://www.worldhelloday.org, oricine poate participa la World Hello Day, ajunsă anul acesta la a 50-a ediţie, pur şi simplu salutând zece persoane, notează Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News