Carmen Tănase a mărturisit avantajele și dezavantajele vârstei înaintate: „Meriți, nu meriți, te respectă. Mă recunosc”

Data actualizării: | Data publicării:
carmen tanase foto:youtube/gand la gand cu teo
Descriere foto: carmen tanase foto:youtube/gand la gand cu teo

Carmen Tănase a rostit, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir, care sunt avantajele și dezavantajele vârstei înaintate, din experiența proprie și observațiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

În cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir, marea doamnă a teatrului românesc, Carmen Tănase, a vorbit cu sinceritate și umor despre avantajele și dezavantajele vârstei înaintate. 

Care sunt avantajele vârstei înaintate

Carmen Tănase a subliniat că există numeroase avantaje ale vârstei înaintate, printre care respectul automat acordat de ceilalți: „Sunt multe avantaje. În primul rând, că te respectă lumea. Meriți, nu meriți. Te respectă. Când o să depășești 60, o să vezi că e bine și cu respect”, a explicat ea. Într-o societate în care vârsta este asociată cu înțelepciunea, acest respect devine un beneficiu semnificativ.

Un alt avantaj menționat de actriță este libertatea de a acționa fără teama de judecata celor din jur: „Pe urmă, poți să faci orice”, a spus ea, făcând referire la o glumă a celebrului comediant George Carlin, ilustrând această libertate printr-un exemplu:

„Are George Carlin un show de stand-up extraordinar, că, de exemplu, la masă, când ești cu prietenii, cu neamurile (și tu ești bătrân, adică el era trecut de 70, când zicea chestia asta), poți să mai și scapi una. Toată lumea se face că nu vede. Cum ar fi să faci asta când ești tânăr? Vai de capul meu”, a spus Carmen Tănase, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir.

De asemenea, vârsta înaintată aduce și posibilitatea de a te retrage dintr-o situație socială fără a oferi explicații:

„Pe urmă, poți să te retragi când vrei. Fără să îți ceri scuze, fără nimic. „A plecat, că e în vârstă și se duce să se odihnească”. Nu mai trebuie să stai, să dai „bună seara”, nu mai mulțumești, ai plecat. Ai întors spatele și ai plecat. „Are toane, că e în vârstă”, a mai spus Carmen Tănase.  Această flexibilitate de a acționa conform propriilor dorințe și fără presiunea conformismului social este un alt aspect pozitiv menționat de artistă.

Care sunt dezavantajele vârstei înaintate

Te-ar putea interesa și: Lumea bucătăriei tradiționale grecești, explorată în România: „În gastronomie nu este vorba de supraviețuire”

Pe de altă parte, Carmen Tănase nu a evitat să discute și despre dezavantajele vârstei înaintate, aducând în discuție problemele de sănătate și mobilitate.

„Nu prea mai poți să te miști bine, la mine asta e nasol, că am probleme cu spatele și s-au agravat din ce în ce mai tare și sunt cocoșată, adică trebuie să fac eforturi ca să par zveltă”, a mărturisit ea, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir.

Artista Carmen Tănase a relatat o experiență personală legată de concertul lui Charles Aznavour, care, la 92 de ani făcea eforturi vizibile pentru a părea zvelt pe scenă. 

„Am fost la concert la Aznavour, când a venit el avea 92-93 de ani. El a fost urâțel toată viața lui. Dar acum, la bătrânețe, era mișto. Era zvelt. Stătea pe un scaun înalt de bar, își ridica un picior și am zis „Ia uite-l, mă, la 92 de ani, cum e”.

Când a ieșit de la concert, la Sala Palatului, mi-a spus Emilia Popescu, că eu nu l-am văzut, ca un bătrânel, condus de spate. El făcea eforturi. Mă recunosc. Că și eu acum fac eforturi pe scenă să mă îndrept de spate. Altminteri, sunt  cocoșată”, a mai spus Carmen Tănase, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir.

Potrivit acesteia, chiar dacă respectul și libertatea de a acționa sunt mari avantaje, provocările fizice nu pot fi ignorate. Însă, abordarea ei plină de umor și de acceptare a realității demonstrează că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții, ca toate celelalte, din care ne putem bucura de părțile bune și putem învăța din părțile rele.

Te-ar putea interesa și: „Consumul de zahăr exagerat duce la diverse tipuri de cancere”. Dr. Mihail: „Toate studiile spun în unanimitate asta”

Te-ar putea interesa și: România, pe locul 16 în lume ca „Cea mai bună mâncare gătită”. Care este preparatul mult iubit

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel