4.000 de substanțe folosite la realizarea tatuajelor, interzise de UE. Dermatologul Pavelina Andrei explică riscurile /EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, a explicat pentru Spectacola care sunt riscurile la care se expun cei care își doresc un tatuaj. 

Uniunea Europeană a interzis peste 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor. Printre aceste substanțe se numără și alcoolul izopropanol, întâlnit adesea în cerneala folosită în saloanele de tatuaje din Europa. 


Într-un interviu pentru Spectacola, Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, a explicat care sunt riscurile la care se expun cei care aleg să își facă un tatuaj


„Ele exprimă frumosul pe care noi vrem să îl arătăm, și atunci, este un lucru prin care multe persoane se regăsesc și atunci ca să nu renunțăm la acel beneficiu de moment, e bine ca substanțele folosite în cerneala respectivă care se injectează subcutanat, să fie testată în prealabil în prezența unui medic dermatolog sau alergolog sau de către pacientul respectiv în cabinetul de dermatologie sau alergologie, tocmai pentru a evita riscurile care pot apărea pe termen scurt. 


Riscurile care pot apărea pe termen scurt pot fi cel mai rapid evaluate și prevenite. Dar dacă ne referim la repercursiuni pe termen lung, acelea nu avem cum să le evităm și aici vorbim despre un cu totul alt concept, despre proba timpului care ne poate îndruma dacă acele lucruri vor avea repercusiuni grave asupra noastră sau nu. Dar cele mai riscante lucruri care pot apărea de la un tatuaj sunt cele imediate și ne referim la șocul anafilactic dacă respectiva persoană este alergică la substanțele injectate sau infecțiile locale care pot merge fie de la eczeme până la erizipel care sunt niște infecții cu microbi sau inflamații locale sau celulite care sunt niște infecții cu răsunet la nivel sistemic adică acele infecții sunt inițial locale dar ulterior dacă nu sunt tratate pot ajunge în sânge și evoluția pacientului să nu fie una favorabilă. Deci aceste prime semne le putem vedea în foarte scurt timp de la injectarea substanței”, a declarat Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie, în exclusivitate pentru Spectacola. 

 


Restricțiile impuse de Uniunea Europeană se aplică substanțelor care pot provoca cancer sau alte probleme de sănătate și vizează în principal cerneala colorată. 


„Culorile conțin anumite substanțe pe bază de metale, iar acelea interferă cu corpul nostru și prin acest mod ele se și supraîncălzesc de exemplu, dacă un pacient vrea să facă RMN sau altă investigație radiologică și s-a observat în toată această perioadă că cele pe bază de metale colorate sunt foarte agresive pentru piele și pentru organismul uman. Cele colorate se scot foarte greu spre deloc prin laser deci dacă vrei să renunți la un tatuaj, doar cele care sunt negre se îndepărtează mai ușor, cele care sunt colorate se scot extrem de greu”, a mai explicat Dr. Pavelina Andrei. 


În cazul unei reacții alergice la un tatuaj, oamenii trenuie să țină apeleze de urgență la medicul dermatolog sau alergolog. 


„Dacă totuși s-a întâmplat și ne-am făcut un tatuaj și avem o reacție alergică, în primul rând mergem la un medic de specialitate, un alergolog sau dermatolog, luăm un antihistaminic acasă obligatoriu, local dacă zona respectivă este fierbinte facem toaletă locală, nu încercăm să punem diferite substanțe care să facă și mai mult sindrom de ocluzie, adică să se încălzească și mai mult. Dacă cumva se infectează, nu este bine să punem creme grase, pentru că suprainfectează și este bine să facem toaletă locală, un antiseptic local, un antihistaminic și în funcție de situație, putem să luăm un antiinflamator dacă este umflat, dacă este dureros și să mergem la un medic pentru a vedea dacă este nevoie de un medicament local”, a mai precizat Pavelina Andrei, medic dermatolog. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel