5 cauze ale sforăitului. Remedii eficiente pentru un somn sănătos

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Damir Spanic
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Damir Spanic

Există multe motive pentru care puteți sforăi - fumatul, lipsa somnului sau faptul că aveți o deviație de sept. Iată cinci motive pentru care ați putea sforăi și cum puteți rezolva problema.

Sforăitul apare atunci când căile respiratorii sunt obstrucționate de țesuturile din nas, gură sau gât, iar respirația nu este la capacitate maximă, potrivit Cleveland Clinic.

 Acest lucru face ca țesuturile din căile respiratorii să vibreze unul împotriva celuilalt, provocând  sforăitul.

 

1. Dormiți pe spate

Atunci când vă culcați pe spate, gravitația poate face ca mușchii căilor respiratorii să se prăbușească înapoi împotriva țesutului gâtului, făcându-vă să sforăiți, spune Indira Gurubhagavatula, MD, specialist în somn și profesor la Universitatea din Pennsylvania.

Dar nu toată lumea care doarme pe spate va sforăi. Potrivit lui Gurubhagavatula, dormitul pe spate poate provoca sforăitul dacă: 

Căile respiratorii sunt deja înguste - acest lucru se poate datora unei acumulări de țesut adipos după creșterea în greutate sau dacă sunt mici în mod natural.
Dacă limba dvs. este disproporționat de mare și ocupă prea mult loc.
Dacă mușchii căilor respiratorii superioare și limba dumneavoastră se relaxează mult în timpul somnului.

 Dacă observați că sforăiți cel mai mult atunci când sunteți pe spate, puteți încerca câteva opțiuni pentru a vă schimba poziția de somn pe o parte sau pe burtă: 

Folosiți perne de susținere pentru a evita să vă rostogoliți pe spate.

Utilizarea unei perne cervicale pentru a vă menține suficient de sus pentru a evita sforăitul. 

 

2. Privarea de somn


Se estimează că 33% dintre adulții din SUA nu au parte de suficient somn de calitate, iar dacă te numeri printre aceștia, creierul tău poate încerca să compenseze printr-un somn mult mai profund. Somnul profund este a treia etapă a somnului fără mișcări rapide ale ochilor (REM), în care mușchii tăi sunt mai relaxați și undele creierului sunt cele mai lente.

"Sforăitul tinde să apară mai mult în timpul acestor stadii de "somn profund"", deoarece mușchii din gât, limbă și cerul gurii se relaxează mai mult, spune Gurubhagavatula.


Pentru a fi odihnit corespunzător, Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă ca adulții să aibă cel puțin șapte ore de somn pe noapte.

 

 3. Apnee în somn

Sforăitul este un simptom comun al apneei în somn, o afecțiune care afectează aproximativ 2-9% dintre adulții din SUA, în care mușchii din gât se relaxează prea mult, blocând fluxul de aer, potrivit Mayo Clinc.

"Când se întâmplă acest lucru, oxigenul nu poate intra timp de câteva secunde, până când creierul recunoaște problema și forțează o scurtă trezire din somn", spune Gurubhagavatula. Acest lucru înseamnă că, alături de sforăit, vă opriți complet din respirație pentru câteva momente.

Acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori pe parcursul nopții, ceea ce vă face să sforăiți și să vă treziți în mod repetat. Apneea de somn poate fi o afecțiune gravă - poate scădea calitatea somnului și poate limita cantitatea de oxigen pe care o primește corpul tău. 


4. Fumatul

Fumatul poate irita țesuturile căilor respiratorii superioare și poate provoca umflături, ceea ce reduce spațiul disponibil.  Această aglomerație face ca țesuturile nasului și gâtului să se prăbușească mai ușor și să provoace sforăitul, potrivit SleepFoundation.

"Fumatul poate provoca, de asemenea, congestia pasajelor nazale, forțând persoana să trebuiască să se lupte mai mult pentru a trage aerul prin ele", ceea ce face ca căile respiratorii superioare să se prăbușească spre interior și să vibreze împotriva altor țesuturi, ceea ce duce la sforăit, spune dr Gurubhagavatula. 

"Renunțarea la fumat este cea mai sănătoasă modalitate de a aborda această problemă", spune Gurubhagavatula.

 

5. Deviația de sept

O deviație de sept apare atunci când peretele dintre cele două pasaje nazale este deplasat spre o parte. Până la 80% dintre oameni au septuri ușor deviate, dar numai septurile puternic deplasate sunt susceptibile de a provoca simptome, potrivit Mayo Clinic.

Atunci când aveți un sept deviat, trebuie să generați mai multă aspirație pentru a face ca aerul să treacă prin pasajul nazal mai îngust, spune Gurubhagavatula.

"Această forță crescută de aspirație poate face ca mușchii gâtului din căile respiratorii superioare să se prăbușească spre interior și să vibreze", ceea ce vă face să sforăiți, spune Gurubhagavatula.

Dacă aveți o deviație de sept, va trebui să vă consultați medicul pentru a determina cel mai bun tratament. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a corecta forma pasajului nazal,  Medicamente decongestionante nazale fără prescripție medicală pot ajuta, de asemenea, la reducerea sforăitului.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel