5 lucruri banale care-ți distrug sănătatea inimii fără să știi

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Fa Barboza
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Fa Barboza

Mulți dintre noi știu care sunt factorii majori de risc pentru boli de inimă, lucruri pe care le tot vedem pe afișe sau în reclame: fumat, hipertensiune arterială, obezitate, diabet, colesterol ridicat, lipsa de exercițiu. Dar următoarele cinci lucruri banale îți distrug sănătatea inimii fără să știi: 

Poluarea aerului, singurătatea, lipsa spațiului verde, lipsa somnului și stresul sunt cele cinci lucruri la care poate nu te-ai gândi că-ți fac praf sănătatea inimii. 
Multe dintre ele nu le putem controla, așa că poate nu ne gândim suficient la ele. Dar pot afecta și pot contribui chiar la unii dintre factorii majori de risc, cei clasici.

1. Poluarea


Dacă discutăm de poluarea aerului, spre exemplu, mai multe studii au arătat că aerul poluat este un pericol pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă sau persoanele cu probleme pulmonare și cardiovasculare subiacente.

De vină sunt particulele mici din aer care, atunci când sunt absorbite în plămâni, provoacă inflamație, iar aceasta se reflectă imediat în sistemul cardiovascular. Specialiștii cred că este un efect toxic direct. 

Pe termen scurt, persoanele vulnerabile la acest factor extern sunt îndemnate să rămână în casă sau să poarte măști atunci când calitatea aerului este deosebit de proastă în zona în care locuiesc. Dar nu e valabil pentru toată lumea. Spre exemplu, un studiu recent din Danemarca a arătat că beneficiile exercițiilor în aer liber pentru a preveni atacurile de cord depășesc riscurile poluării aerului, în timp ce un studiu din SUA, publicat în revista Circulation a American Heart Association (AHA) a indicat că o dietă mediteraneană sănătoasă pentru inimă poate atenua o parte din daune cauzate de poluarea aerului. Dar în ciuda acestor lucruri, pe termen lung, poluarea aerului ar trebui redusă arată experții, pentru că oricât de sănătoasă ți-ar fi dieta sau cât de multe exerciții ai face, la un moment dat beneficiile acestora vor fi depășite de riscul dat de poluare. 

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel