Dacă te trezești obosit deși ai dormit multe ore, cel mai probabil vrei să identifici acele motive pentru care ți se întâmplă acest lucru. Mulți factori pot cauza această situație neplăcută.
Cu toții am trecut prin asta. O noapte întreagă de somn și totuși te trezești epuizat.
"Există o serie de motive medicale pentru care cineva se poate simți obosit chiar dacă a dormit suficient", a declarat pentru Fatherly Dr. Chirag Shah, medic și fondator al Access Labs.
1. Hormonii dvs. ar putea fi dereglați.
"Verificarea nivelului de testosteron poate fi un prim pas bun pentru a găsi o cauză pentru energia scăzută în timpul zilei", recomandă Shah.
Nivelul de testosteron al bărbaților scade în mod natural odată cu vârsta, iar paternitatea poate provoca și ea un nivel scăzut de testosteron. Modificări simple ale stilului de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice și investirea într-o dietă sănătoasă, pot opri bărbații să evite oboseala provocată de un nivel scăzut de T.
2. Nu primești suficientă lumină naturală.
"Expunerea la lumină stimulează creierul și corpul, făcându-ne să fim mai treji și mai atenți", explică asistenta medicală Rebecca Lee.
Angajații închiși într-un birou slab luminat se pot simți obosiți, indiferent de cum au dormit în noaptea precedentă. Așa că, dacă sunteți epuizat, încercați să ieșiți afară - lumina naturală ar putea fi impulsul de care aveți nevoie.
3. Ar putea fi o problemă de respirație
"Persoanele cu apnee în somn dorm adesea destule ore pe timp de noapte, dar sforăie puternic, se trezesc des și îi trezesc și pe alții cu sforăitul lor", spune medicul de familie Crystal Bowe.
Persoanele cu apnee în somn pot dormi opt ore întregi, dar pentru că acel somn este întrerupt în mod constant, ele nu obțin aceleași beneficii odihnitoare. Apneea de somn poate provoca, de asemenea, creșterea tensiunii arteriale, ceea ce se adaugă la oboseala generală.
4. Probleme cu glanda
Tiroida, o mică glandă în formă de fluture din gât care reglează metabolismul și digestia, poate cauza o mulțime de probleme dacă nu funcționează corect. Tiroidele subactive, sau hipotiroidismul, duce la epuizare, precum și la constipație, piele uscată și căderea părului.
"Atunci când este hipoactivă, tiroida nu-și poate îndeplini în mod corespunzător rolul de a menține procesele organismului nostru la turație maximă", spune Shah.
În timp ce testosteronul și apneea de somn par să afecteze bărbații în mod disproporționat, hipotiroidismul apare cel mai des la femei.
5. Nu bei suficientă apă
Este nevoie doar de o scădere de aproximativ 1,5 la sută din volumul de apă din organism pentru a provoca deshidratare, notează Lee, astfel încât mulți oameni umblă deshidratați toată ziua fără să-și dea seama.
Deshidratarea îi face pe oameni să se simtă obosiți, provocând dureri musculare, ceea ce crește oboseala și timpul de recuperare. În plus, atunci când nu ai suficientă apă, corpul tău trebuie să lucreze mai mult.
"Când corpul tău este deshidratat, volumul general al sângelui scade, ceea ce face ca organismul tău să lucreze mai mult pentru a trimite oxigen și nutrienți în tot corpul", spune Lee, potrivit yourtango.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News