5 motive să consumi fibre. Bilic: Au efect prebiotic

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, captura video PRO TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captura video PRO TV

Fibrele sunt necesare într-o dietă sănătoasă, acestea au un rol mecanic ce ajută foarte mult digestia. 

”Care este legătura dintre fibre, sănătate și echilibrul alimentar? Trebuie subliniat că fibrele nu au rol nutritiv. Oamenii nu au enzimele necesare să digere fibrele, prin urmare aportul lor caloric este zero. Fibrele sunt prezente doar în vegetale, ele alcătuiesc structura, coaja, pulpa și bobul fructelor, legumelor și cerealelor. Produsele de origine animală precum carne, pește, sau ouă și lapte nu conțin fibre”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

Ce sunt fibrele


Fibrele sunt carbohidrați cu lanțuri lungi de molecule de glucoză pe care doar ierbivorele le pot metaboliza. Astfel, dacă animalele ierbivore (vaca și capra) se pot hrăni cu iarbă, pentru oameni fibrele au exclusiv rol mecanic, ajutând digestia. Fibrele nu aduc nutrienți în organism, însă pun intestinul la treabă.  

Iată 5 motive pentru care trebuie să consumăm fibre


”Toate alimentele bogate în fibre au o consistență crescută și trebuie mestecate. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât ne săturăm mai repede și controlăm și mai bine apetitul;

Fibrele au volum mare și umplu stomacul cu puține calorii. Cresc senzația de sațietate și ajută la reducerea aportului alimentar;

În intestin fibrele blochează absorția de zahăr și grăsimi din alimente, au efect pozitiv pe nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge;

Pentru că dau volum și consistență  bolului alimentar, fibrele stimulează musculatura tubului digestiv, accelerează tranzitul intestinal și combat constipația;

Chiar dacă nu le digerăm, fibrele ajung în colon și hrănesc coloniile de bacterii benefice responsabile de imunitate. Deci au efect prebiotic”, a mai spus medicul.

Fibrele pe care le găsim în fructe, legume și leguminoase sunt fibre solubile, care se umflă la contactul cu apa și se transformă într-un gel vâscos, în timp ce fibrele din tărâțele din cereale și din coaja semințelor sunt insolubile, acestea rămânând tari și dure dacă le înmuiem în apă”

 

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel