5 posibile motive pentru care ți-ai pierdut pofta de mâncare

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

O pierdere a poftei de mâncare este definită în general ca fiind faptul că nu mai aveți aceeași dorință de a mânca ca în mod normal. Această schimbare poate apărea brusc și poate fi cauzată de o problemă.

Este normală pierderea poftei de mâncare?

Pierderea poftei de mâncare pe termen scurt este obișnuită atunci când se luptă cu infecțiile sau în perioadele de stres brusc. Dar perioadele mai lungi de pierdere inexplicabilă a poftei de mâncare pot indica o afecțiune mai gravă și trebuie discutate cu un medic.

O pierdere a poftei de mâncare poate fi temporară sau pe termen lung, în funcție de cauză. Mai jos sunt prezentate cauzele comune de care trebuie să țineți cont.

1. Anumite medicamente

Este posibil să vă pierdeți pofta de mâncare atunci când vă luptați cu o infecție, iar simptomele pot fi agravate de anumite medicamente.

Este întotdeauna important să discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbările bruște ale apetitului - mai ales dacă acestea sunt prelungite și au ca rezultat o pierdere nedorită în greutate. Este posibil să fie necesară ajustarea medicamentelor dvs. și, în cazuri mai grave, pot fi justificate strategii pentru creșterea apetitului.

2. Durerea cronică

Pierderea poftei de mâncare este un simptom frecvent întâlnit la persoanele care suferă de dureri cronice. Afecțiuni precum fibromialgia, migrenele și leziunile nervoase pot afecta pofta de mâncare.

De asemenea, este important de reținut că unele medicamente pentru durere prescrise în mod obișnuit pot interfera cu foamea. Dacă suferiți de o afecțiune cu dureri cronice și aveți pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate, este important să discutați cu furnizorul de servicii medicale despre strategiile de reducere a acestor simptome.

4. Stres

Stresul poate fi și el un factor de pierdere a poftei de mâncare, potrivit Cleveland Clinic. Stresul îi poate determina pe unii oameni să ignore semnalele de foame, ceea ce poate duce la săritul peste mese pentru perioade lungi de timp.

Dacă observați o scădere bruscă a poftei de mâncare și nu aveți alte afecțiuni de sănătate subiacente, gestionarea stresului poate fi o modalitate de a vă readuce apetitul la normal. Lucruri precum exercițiile fizice regulate, somnul suficient și meditația pot fi de ajutor.

5. Tulburări psihologice

Modificările apetitului și ale greutății sunt frecvente la persoanele care suferă de depresie, deoarece multe dintre regiunile creierului care se ocupă de apetit au legături cu depresia.

Într-adevăr, un studiu publicat în aprilie 2016 în The American Journal of Psychiatry a constatat că persoanele deprimate au prezentat o activare redusă în regiunea mediană a creierului, reducând pofta de mâncare.

Alte afecțiuni psihologice, cum ar fi tulburarea bipolară și anxietatea, au fost, de asemenea, asociate cu o pierdere a poftei de mâncare, potrivit livestrong.com

Tulburările alimentare grave, cum ar fi anorexia și bulimia, afectează apetitul și relația unei persoane cu mâncarea. Dacă tu sau o persoană dragă suferiți de o tulburare de alimentație, este important să căutați ajutor de la un profesionist medical pentru a asigura un tratament adecvat.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel