Igiena orală este baza unei respirații proaspete și a sănătății dentare. În timp ce unele alimente ne pot provoca o respirație urât mirositoare, altele o ameliorează.
Respirația urât mirositoare poate avea mai multe cauze. De la probleme dentare, cum ar fi cariile sau depunerea de tartru, la probleme digestive. De asemenea, consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa și usturoiul, fumatul și consumul de anumite băuturi ne pot provoca o respirație respingătoare.
Iată 6 alimente care combat respirația urât mirositoare
„Un măr pe zi poate ține respirația urât mirositoare la distanță. Deoarece merele sunt crocante, ele ajută la dislocarea bacteriilor și a altor alimente care se blochează între dinți sau pe suprafețele de mestecat”, a explicat medicul stomatolog David Mitola pentru Livestrong.
De asemenea, merele conțin antioxidanți numiți polifenoli care pot inhiba creșterea anumitor bacterii și pot reduce producția de compuși care provoacă respirația urât mirositoare, adaugă el.
CITEȘTE ȘI: 10 alimente pentru OASE puternice. Ce este bun pentru sănătatea oaselor
Pentru a menține respirația urât mirositoare la distanță, puteți să vă bazați pe un castron mare de salată. „alimentele cu frunze verzi, precum salata, spanacul și varza conțin clorofilă, un deodorant natural care neutralizează mirosurile”, spune dr. Mitola.
De asemenea, alimentele cu frunze verzi vă ajută să vă echilibrați nivelul pH-ului, menținându-vă gura mai puțin acidă, adaugă dr. Mitola. Iată de ce este important: un mediu mai acid poate duce la gură uscată și respirație urât mirositoare.
Mai mult, spanacul, kale, bok choy, okra și salata elvețiană se numără printre primele 20 de legume cu conținut ridicat de calciu, ceea ce vă ajută să vă consolidați smalțul dinților, potrivit USDA.
CITEȘTE ȘI: 7 alimente care îți distrug dinții. Le consumi zilnic, dar sunt nocive pentru dantura ta
Există un motiv științific pentru care pătrunjelul, busuiocul și menta îți lasă gura proaspătă: „Au enzime care se leagă de compuși care conțin sulf și ajută la neutralizarea mirosului”, spune dr. Mitola.
În plus, la fel ca merele, aceste plante posedă polifenoli, care, după cum știm, împiedică dezvoltarea bacteriilor rele.
În timp ce ghimbirul este cel mai bine cunoscut ca un remediu natural pentru problemele cu stomacul, acesta poate combate și respirația urât mirositoare.
„Compusul gingerol-6 stimulează enzimele din saliva noastră care descompun compușii mirositori care conțin sulf”, explică dr. Mitola.
Probabil ați auzit că probioticele (bacteriile benefice) au o serie de beneficii pentru sănătate (inclusiv un intestin fericit). Acum puteți adăuga și o respirație proaspătă și la această listă.
Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de calciu, care îmbunătățește smalțul, „iaurtul probiotic conține bacterii care ajută la combaterea altor bacterii din gură care provoacă respirație urât mirositoare”, spune dr. Mitola.
CITEȘTE ȘI: 5 alimente surprinzătoare care te vor ajuta să elimini stresul și anxietatea
"Semințele de fenicul au fost folosite în India de generații ca o modalitate de a combate respirația urât mirositoare", spune dr. Mitola.
Într-adevăr, mestecarea acestor semințe cu aromă de lemn dulce poate crește producția de salivă și poate ajuta la clătirea bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare din gură.
Puteți profita de beneficiile semințelor de fenicul pentru respirația urât mirositoare, zdrobind semințele și înfunzându-le pentru a face ceai sau presărându-le în aluatul de pâine de casă sau deasupra salatelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News