6 lucruri fascinante care se întâmplă cu organismul tău atunci când ești îndrăgostit

Data publicării:
Iubire, foto Unsplash/ autor: Tyler Nix
Descriere foto: Iubire, foto Unsplash/ autor: Tyler Nix

Dragostea are o mare influență asupra corpului, având un impact puternic asupra tuturor lucrurilor, de la sănătatea pe termen lung până la durerea fizică. 

Ne afectează activitatea creierului, hormonii și sistemul imunitar. Dragostea poate modela modul în care gândim și poate schimba modul în care dormim; ne lărgește pupilele și ne face mai puțin nevrotici. 


Ai probleme de concentrare atunci când ești îndrăgostit


Nu este vorba doar de imaginația ta. Atunci când ești îndrăgostită nebunește, poate fi dificil să te concentrezi la orice altceva. Cercetătorii au documentat acest lucru punând 43 de voluntari, fiecare dintre ei implicat într-o relație romantică și care se îndrăgostise în ultimele șase luni, să completeze teste ale capacității lor cognitive. 


Înainte de a face testele, subiecții au fost îndemnați să se gândească la un eveniment romantic cu partenerul lor și să asculte melodiile lor preferate de dragoste pentru a-și intensifica sentimentele. Ei au completat un chestionar numit Scala iubirii pasionale.


În cadrul testelor, voluntarii trebuiau să identifice rapid informațiile țintă în mijlocul informațiilor care le distrag atenția; de exemplu, să determine dacă un cuvânt se potrivea cu culoarea în care era tipărit. 


S-a dovedit că, o persoană cu cât era mai îndrăgostită, cu atât se descurca mai prost la concentrarea asupra informațiilor relevante în cadrul testelor. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca acest tip de efect să fie specific etapelor timpurii ale iubirii pasionale, când creierul tău este mai fixat pe obiectul afecțiunii tale. 


Ochii tăi dezvăluie dacă ești îndrăgostit de cineva


Poți afla multe despre cineva studiindu-i ochii, inclusiv dacă are sau nu dragostea în minte. Acest lucru a fost confirmat atunci când cercetătorii au pus 20 de persoane să vadă 200 de fotografii cu cupluri și, într-o sesiune separată, cu persoane de sex opus. Pentru fiecare imagine, participanții la studiu au declarat dacă fotografia (afișată pe ecranul unui computer) le trezea sentimente de dragoste romantică sau dorință sexuală. Un dispozitiv de urmărire a ochilor a fost folosit pentru a înregistra unde priveau oamenii atunci când au evaluat fotografiile.


Datele au arătat o diferență clară în ceea ce privește modelele de privire: Cu cât o persoană a identificat mai multe sentimente de dragoste, cu atât mai mult ochii săi erau atrași de fețele din fotografii. Sentimentele de dorință sexuală au fost mai degrabă însoțite de o privire fixată pe corpurile din fotografii, mai degrabă decât pe fețe. Și, deși acest lucru poate părea o chestie de băieți, a fost valabil atât pentru bărbații, cât și pentru femeile din studiu, notează University of Chicago.


Pe termen lung, dragostea îți poate menține inima sănătoasă


A fi într-o relație pe termen lung pare să scadă șansele de a avea un atac de cord, potrivit unei comparații a datelor de sănătate între persoanele căsătorite și cele singure. Iar dacă are loc un atac de cord, persoanele căsătorite tind să aibă rezultate mai bune.


Cercetătorii din Finlanda au examinat date referitoare la peste 15.000 de cazuri de evenimente cardiace la persoane cu vârsta de 35 de ani sau mai mult. Ei au descoperit că incidența infarctului miocardic, adică a atacului de cord, a fost cu 58 până la 66% mai mare în rândul bărbaților necăsătoriți și cu 60 până la 65% mai mare în rândul femeilor necăsătorite, comparativ cu rata din rândul cuplurilor căsătorite. Rata mortalității în cele 28 de zile care au urmat unui atac de cord a fost cu 60 până la 168% mai mare în rândul bărbaților necăsătoriți și cu 71 până la 175% mai mare în rândul femeilor necăsătorite.


Există mai multe motive pentru care starea civilă este legată de riscul de probleme cardiace, potrivit Societății Europene de Cardiologie. S-ar putea ca persoanele căsătorite să aibă tendința de a avea o stare de sănătate mai bună, deoarece beneficiază de mai mult sprijin social și au obiceiuri mai bune de sănătate. Iar în cazul în care o persoană căsătorită are un atac de cord, ar putea ajunge mai repede la spital pentru că partenerul de viață a fost prezent pentru a cere ajutor. Sprijinul unui soț/soție ar putea face mai ușor să țină pasul cu terapia și medicamentele după aceea. 


Iubirea te inundă cu hormoni care îți afectează întregul organism


Iubirea ar putea fi descrisă mai exact ca "înecarea în dragoste", sau poate "înecarea într-o mare de hormoni și substanțe neurochimice". Procesul începe în primele etape ale atracției, când creierul nostru eliberează neurotransmițătorul dopamină, a relatat CNN. Această așa-numită substanță chimică ne răsplătește cu senzații de euforie în prezența iubitei noastre și ne stimulează să ne dorim mai mult. De asemenea, avem parte de un val de adrenalină și norepinefrină, produse de glanda suprarenală, care produce bătăi rapide ale inimii, palme transpirate și alte simptome fizice familiare. Și o scădere concomitentă a nivelului de serotonină ne face mai greu să ne concentrăm pe orice altceva, potrivit Universității Loyola


Dragostea îți stimulează creierul să gândească creativ


Deși există dovezi că ardoarea pasiunii îți poate încețoșa gândirea, pare de asemenea adevărat că gândurile romantice îți pot pune mintea într-un mod creativ. Dragostea pare să stimuleze gândirea globală, a relatat Scientific American. Adică, îndeamnă creierul să ia în considerare mai degrabă pădurea decât copacii, făcând conexiuni mai originale și mai neașteptate.


Iubirea declanșează sistemul imunitar al femeii


Conceptul de a fi "bolnav de dragoste" capătă un alt sens atunci când realizezi că, în anumite moduri, corpul uman poate reacționa ca și cum ar fi o boală.

În cadrul unui mic studiu, cercetătorii au urmărit starea de sănătate a 47 de femei care la început au declarat că se aflau într-o nouă relație, dar nu erau îndrăgostite. Femeilor li s-au făcut analize de sânge la începutul studiului și din nou atunci când au declarat că s-au îndrăgostit de partenerul lor și a treia oară dacă relația se încheia în timpul perioadei de studiu de doi ani. Comparațiile probelor de sânge au arătat că dragostea a fost însoțită de o o creștere a activității genelor care activează apărarea sistemului imunitar împotriva virușilor. Mai exact, femeile au produs mai multă proteină antivirală numită interferon. Iar despărțirea a fost asociată cu o scădere a nivelului de interferon, după cum a detaliat Daily Mail.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel