6 Lucruri pe care nu trebuie să i le spui niciodată unei persoane care suferă de anxietate

Data publicării:
 Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Nik Shuliahin
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ autor: Nik Shuliahin

În loc să spui ceva potențial dureros, întreabă-l dacă poți să-i dai o îmbrățișare persoanei dragi sau să mergi la o plimbare cu ea. Iată ce nu trebuie să îi spui niciodată cuiva care suferă de anxietate. 

Să știi ce să spui atunci când un prieten anxios sau un membru al familiei se deschide despre temerile sau grijile sale poate fi dificil. Vreți să fiți de ajutor, bineînțeles. Dar, uneori, lucrurile pe care am putea crede că vor ușura anxietatea unei persoane pot sfârși prin a înrăutăți situația.


"Deoarece anxietatea implică deja îngrijorarea, a spune ceva care este perceput ca fiind critic poate perpetua gândurile negative pe care persoana le gândește deja despre ea însăși", spune Melissa Green, PsyD, un psiholog clinician licențiat din Atlanta care tratează anxietatea și traumele.


Cele mai utile răspunsuri, în schimb, tind să fie blânde și servesc ca un memento că ești acolo pentru ei. "Anxietatea se poate simți neliniștitoare. Este vorba cu adevărat de a te pune în locul persoanei și de a o ajuta, pentru că se simte singură în ceea ce simte", explică Kelley Kitley, LCSW, un asistent social clinic licențiat din Chicago care tratează anxietatea și depresia.


1. 'Nu te mai gândi la asta'


Să nu te gândești la o grijă sau la o problemă este exact lucrul cu care o persoană cu anxietate se luptă cel mai mult, așa că a le spune să se oprească pur și simplu nu este de ajutor.


"Persoanele cu anxietate trăiesc în capul lor de multe ori. Ei inventează scenarii, iar lucrul pe care îl fac cel mai greu este să se oprească sau să încetinească aceste gânduri", spune Kitley. "Dacă ar putea opri gândurile, ar face-o."


Răspunsul este, de asemenea, disprețuitor. În loc să încerci să afli mai multe despre îngrijorarea persoanei sau să găsești o modalitate de a o ajuta să treacă peste ea, practic îi spui că nu vrei să mai auzi de ea.


2. 'Te gândești prea mult la asta'


Acest lucru ar putea părea un pic mai puțin ofensator decât să-i spui cuiva să nu se mai gândească la o grijă cu totul. Dar nu uitați, persoanele cu anxietate au nevoie să aibă un sentiment de control.


"Dacă se pot gândi la toate situațiile de tipul "dacă" și la modul în care vor face față tuturor scenariilor posibile, se vor simți mai pregătiți", spune Green.


În acest caz, dacă îi spui cuiva că se gândește prea mult la ceva, s-ar putea să îl faci să se simtă ca și cum nu reușește să își gestioneze sentimentele și, din nou, închide conversația, adaugă ea.


3. 'Nu vă faceți griji! Nu este o mare problemă'


Pentru cealaltă persoană, cu siguranță este o mare problemă.


"Spunând 'nu-ți face griji' minimalizează problema", spune Kitley.


Dacă are nevoie să continue să vorbească despre anxietatea sa pentru a o controla, ascultați-o. Dacă vi se pare că persoana devine repetitivă, "reamintiți-i că ați discutat deja despre acest aspect", spune Kitley.


"Puteți sugera ca persoana să își scrie sentimentele, deoarece persoana poate apoi să revină asupra sentimentelor sale pe hârtie și să nu își epuizeze sistemul de sprijin", spune ea.


4. Calmează-te


Nimănui nu-i place să i se spună să se calmeze, indiferent dacă are sau nu anxietate. "Nu face decât să pună gaz pe foc. Se simte că nu te susține", spune Kitley.


Atunci când îi spui cuiva să se calmeze, practic îi spui că trebuie doar să treacă mai departe - că nu vrei să te ocupi de sentimentele sale.


"Atingerea fizică și activitățile fizice pot ajuta la calmarea sentimentelor interne de anxietate", spune Kitley.


5. 'Totul va fi bine'


Iată încă o frază care închide conversațiile și face ca persoana anxioasă să se simtă singură.


"Transmite mesajul că oamenii din jurul lor nu îi pot sprijini sau tolera emoțiile lor, iar apoi rămân blocați și se simt neajutorați pentru că se descurcă singuri", spune Green.


6. "Doar respiră!


Exercițiile de respirație pot fi utile pentru anxietate. Respirațiile adânci pe burtă ajută la echilibrarea funcțiilor nervoase autonome ale corpului, care la rândul lor pot reduce sentimentele de anxietate sau stres, potrivit Clinicii Mayo.


Dar spunându-i cuiva "doar să respire" probabil că nu îl va încuraja să se oprească și să o facă. "Poate face pe cineva să se simtă ca și cum ar fi ceva în neregulă cu el, ca și cum ar trebui să se ducă într-un colț și să respire", spune Kitley.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel