6 semne că traumele din copilărie te îmbolnăvesc fizic. STUDIU

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Kat J
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Kat J

Nu-ți poți da seama de ce ești mereu bolnav? Abuzul și neglijarea copiilor contribuie amândouă la traumele din copilărie, dar ce se întâmplă dacă efectele acestora te urmăresc până la vârsta adultă sub forma unei boli fizice? Există o legătură științifică între boală și abuzul și neglijarea în copilărie - fie că este vorba de abuz fizic, emoțional sau sexual. Efectele victimizării sunt de anvergură - mai ales atunci când aceasta începe înainte de vârsta de șapte ani.

 

Știința actuală arată pagubele emoționale ale unei persoane care și-a trăit copilăria în modul "luptă, fugi sau îngheață" și cum traumele cauzate de neglijarea emoțională îi afectează până la nivelul corpului fizic. Studiul privind experiențele adverse din copilărie (Adverse Childhood Experiences Study - ACE Study) este cel mai mare studiu de sănătate publică realizat vreodată la Kaiser Permanente din San Diego, California. Acesta este în desfășurare de la mijlocul anilor 1990. Acesta a legat în mod concludent abuzul din copilărie și disfuncția familială de bolile cronice, abuzul de substanțe și suicidul mai târziu în viață.

Primele trei boli identificate de studiu sunt bolile pulmonare, cancerul și bolile autoimune. La baza poveștilor dificile despre abuz și neglijare se află emoțiile pe care le simțim ca urmare a acestor experiențe. Dar ce rol joacă emoțiile traumatizate în boli?

Știm cu toții că emoțiile ne pot îmbolnăvi prin lucruri pe care le spunem în mod obișnuit, cum ar fi: "Sunt îngrijorat rău de..." sau "Persoana aceea îmi face rău". Se pare că aceste emoții, atunci când sunt trăite zilnic, vor uza corpul fizic în timp. Acesta face acest lucru prin secreția hormonilor cortizol și adrenalină. Atunci când acești hormoni îți inundă zilnic corpul, devin toxici pentru sistemul biologic în timp și sistemul imunitar se prăbușește.

În lucrarea cercetătoarei Dr. Candace Pert, care a scris best-seller-ul Moleculele emoției, aceasta ne împărtășește faptul că atunci când trăiești o emoție, fiecare celulă din corpul tău o simte și ea. Ea a continuat spunând că celulele creierului tău nu sunt doar în creier - ele sunt în fiecare celulă a corpului tău. Acest lucru este semnificativ pentru o persoană care a fost abuzată și neglijată în copilărie și care încă simte impactul negativ în viața de zi cu zi.

6 semne că traumele din trecutul tău din copilărie te îmbolnăvesc fizic

1. Ți s-a spus că durerea din corpul tău este doar în cap

Această experiență este unul dintre cele mai frustrante lucruri prin care poți trece vreodată. Atunci când un medic îți spune că nu a ieșit nimic în urma analizelor și că ai dureri îngrozitoare, te simți respinsă și nu ți se acordă atenție. Chiar mai rău, simți că ți se spune că ești nebun.

Simptomele inexplicabile ar putea fi modul în care corpul tău îți comunică faptul că ai nevoie de un alt tip de ajutor. Faptul că nu apar la un test medical ar putea fi modalitatea de a confirma acest lucru.

2. Ați încercat totul pentru a vă face bine, dar sunteți încă bolnav

 Ai urmat toate indicațiile medicului și nu te simți mai bine. Ai încercat diete, psihoterapie, medicamente cu prescripție medicală și multe alte lucruri alternative, dar nu faci decât să te înrăutățești.

Corpul tău are o minte proprie și ține în el experiențele vieții tale. Își amintește lucrurile într-un mod cu totul diferit de cum o face mintea ta. Dacă abordați acest aspect dintr-o abordare holistică, s-ar putea să vă însănătoșiți.

3. Aveți boli legate de stres, cum ar fi migrenele sau ulcerul și nimic nu vă ajută

Bolile și simptomele comune legate de stres (în special tulburările digestive) pot face din viața de zi cu zi un coșmar. Antiacidele dvs. rareori mai funcționează și v-ați săturat să vă simțiți plat din cauza medicamentelor antidepresive.

Crezi că copilăria ta dificilă ar putea fi vinovată, dar nu vrei să petreci ani de zile în terapie vorbind la nesfârșit despre povestea ta - sau poate că ai făcut-o deja și ai vorbit de tot.

4. Aveți dureri sau simptome fizice care nu au nicio explicație

Aveți dureri bruște și înjunghiate care vă străbat capul, picioarele, mâinile, stomacul, spatele sau orice și oriunde. Medicul dumneavoastră nu poate găsi o sursă. Corpul tău reține experiențele într-un mod cu totul diferit de cel în care o face mintea ta. Durerile inexplicabile ar putea fi corpul tău care strigă după ajutor. Aceste strigăte de ajutor ar putea să vă conducă la emoțiile, credințele și gândurile care persistă în "corpul-minte" inconștient - acea parte din dumneavoastră care are propria poveste. Durerile tale cronice  ar putea proveni de la rănile emoționale și de la modul în care corpul tău le rememorează.

5. Aveți anxietate, frică și panică copleșitoare cărora nu reușiți să le găsiți cauza

Te declanșezi atât de des încât te simți ca o bombă cu ceas. Aceste emoții te copleșesc fără niciun avertisment. De multe ori nu poți preciza ce s-a întâmplat, iar alteori este foarte clar. Oricum ar fi, vă simțiți dominat de ele. Vi s-a spus că tot ce puteți face sunt exerciții de respirație pentru a vă calma sau să luați medicamente pentru a suprima simptomele. Poate că știți sau nu că aceste emoții vă uzează sistemul biologic și pot contribui la îmbolnăvire.

6. Aveți un exces de greutate pe care pur și simplu nu îl puteți pierde

Ai încercat toate dietele, exercițiile fizice și programele de echilibrare hormonală pe care le poți găsi și, cu toate acestea, greutatea nu se mișcă. Studiul ACE a început cu o clinică de obezitate. Pacienții cu obezitate morbidă pierdeau până la 100 de kilograme și apoi întrerupeau brusc programul. În urma unei investigații, Dr. Vincent Felitti (care conducea clinica și a fondat Studiul ACE), a descoperit că un număr mare dintre acești pacienți au fost abuzați sexual în copilărie și aveau adesea familii disfuncționale, marcate de neglijență, divorț, boli mintale ale unui părinte, abuz de substanțe, părinți violenți și abuzivi din punct de vedere fizic sau un părinte încarcerat.

După zeci de ani de cercetări ale acestuia, a fost legat științific faptul că abuzul din copilărie poate duce la creșterea în greutate și la incapacitatea de a o pierde.

În cazul supraviețuitorilor abuzurilor sexuale, dacă rămân grei, ei cred că nu vor fi văzuți ca fiind dezirabili din punct de vedere sexual. Este o linie de protecție pentru a păstra greutatea. Așadar, ideea că purtăm cu noi un bagaj nu este doar o metaforă, până la urmă. Poate fi literalmente greutatea abuzului care ne ține în jos, potrivit yourtango.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel