7 lucruri care te fac să pari mai bătrân, potrivit științei. Cum te afectează pe termen lung

Data publicării:
Pixabay.com/ autor analogicus
Descriere foto: Pixabay.com/ autor analogicus

Acestea sunt cele șapte lucruri care ne fac să arătăm mai bătrâni imediat ce le facem - și, în timp, declanșează procese ireversibile ale îmbătrânirii.

Publicitate

Diete, creme, trucuri, sfaturi din bătrâni sau de la specialiști, și totuși, parcă te simți din ce în ce mai îmbătrânit. Iată care ar putea fi cauzele și cum le poți remedia.


"Nu poți schimba ceea ce ți s-a întâmplat genetic, dar poți prelua controlul asupra altor factori care te vor ajuta să rămâi tânăr", spune Dr. Eugene D. Elliott de la MemorialCare. 

 


1 Consumul de alcool în exces


Alcoolul are o serie de efecte imediate asupra organismului, niciunul dintre ele nu este prea frumos. Deshidratează pielea și provoacă inflamații, ceea ce poate cauza înroșirea feței, umflături și capilare sparte, toate acestea făcându-vă să păreți mai în vârstă decât sunteți. Într-un studiu realizat în 2019 pe mai mult de 3.200 de femei, cele care au băut mai mult de opt băuturi pe săptămână aveau mai multe "riduri faciale superioare, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului pomeților și vase de sânge" decât femeile care au băut moderat sau deloc.


2 Nu bei suficientă apă


Faptul că nu bei suficientă apă poate duce la deshidratare, care se poate manifesta pe față sub formă de uscăciune, riduri fine și cearcăne. Cât de multă apă este suficientă? Potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, un aport zilnic adecvat de lichide este de aproximativ 15,5 căni pe zi pentru bărbați și aproximativ 11,5 căni pentru femei. (Aceasta include lichidele din apă, băuturi și alimente.) Aproximativ 20% din aportul nostru zilnic de lichide provine din alimente, restul fiind furnizat de băuturi.

 

3 Fumat

Fumul de tutun conține sute de toxine, în timp ce fumatul constrânge vasele de sânge și scade circulația oxigenului și a substanțelor nutritive către piele. Sună ca o rețetă pentru îmbătrânire prematură, iar știința o susține. Într-un studiu publicat în jurnalul Plastic and Reconstructive Surgery, cercetătorii au comparat trăsăturile faciale a 79 de seturi de gemeni; au descoperit că cei care fumau în acel moment sau care fumau cu cinci ani sau mai mult decât gemenii lor aveau mai multe pungi suboculare, riduri la nivelul buzelor și pielea lăsată.

 

4 Nu folosești cremă de protecție solară

A sta prea mult la soare poate duce la piele uscată și arsuri solare. În timp, expunerea la razele UV poate deteriora pielea și poate provoca modificări pe termen lung. "Aceste modificări includ fotoîmbătrânirea (îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii la soare)", spune Harvard Medical School. "În cazul fotoîmbătrânirii, pielea dezvoltă riduri și linii fine din cauza schimbărilor în colagenul unui strat profund al pielii numit dermă." Pentru a evita acest lucru, folosiți o cremă de protecție solară cu un factor de protecție de cel puțin 30 SPF, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor UVA și UVB. Dacă mergeți la piscină sau la plajă, asigurați-vă că este rezistentă la apă.

 

5 Consumul de prea mult zahăr

Colagenul și elastina sunt doi compuși din interiorul pielii, care o mențin întinsă, suplă și tânără. Unul dintre principalii subminatori ai acestui sistem de susținere a pielii: Zahărul, cunoscut și sub numele de glucoză și fructoză. Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Dermatology, atunci când sunt consumate niveluri ridicate de glucoză și fructoză, acestea se leagă de aminoacizii din colagen și elastină, deteriorându-le și inhibând procesul natural de reparare al organismului. 


6 Nu dormi suficient

În timpul somnului, diverse sisteme ale corpului - de la creier la piele - trec prin procese de reînnoire și reparare. Faptul că dormi mai puțin decât ai nevoie se poate vedea pe fața ta. Potrivit unui studiu publicat în Clinical and Experimental Dermatology, femeile care au avut parte de un somn de calitate au experimentat o recuperare a barierei cutanate cu 30% mai bună decât femeile care au dormit prost și au avut "o îmbătrânire intrinsecă a pielii semnificativ mai mică".


7 Stresul

Stresul cronic ne poate îmbătrâni la nivel celular. Harvard Medical School raportează că stresul cronic ne poate scurta telomerii, structurile din interiorul fiecărei celule care conțin informații genetice. Pe măsură ce telomerii se scurtează, celulele îmbătrânesc și, în cele din urmă, mor. Nu numai că acesta este procesul literal al îmbătrânirii, dar persoanele cu telomeri mai scurți sunt expuse riscului de a suferi de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel