8 Martie - Ziua femeii, tradiții și obiceiuri. Cum să atragi norocul în dragoste și în casă

Data publicării:

Cu toții ne amintim de momentele în care, copiii fiind, ne încolonam către școală, gătiți nevoie mare, cu buchete care mai de care mai frumoase să o impresionăm pe doamna învățătoare. La întoarcerea acasă, de fiecare dată, aveam cu noi o felicitare pentru mama, făcută chiar de mâinile noastre și o poezie învățată special pentru ea.  Era 8 Martie și era ziua în care ne sărbătoream mama și nu numai.

Cu toții ne amintim de momentele în care, copiii fiind, ne încolonam către școală, gătiți nevoie mare, cu buchete care mai de care mai frumoase să  o impresionăm pe doamna învățătoare. La întoarcerea acasă, de fiecare dată, aveam cu noi o felicitare pentru mama, făcută chiar de mâinile noastre și o poezie învățată special pentru ea.  Era 8 Martie și era ziua în care ne sărbătoream mama și nu numai.

Din fericire, tradiția acestei zile s-a păstrat până în zilele noastre, fiind un prilej de sărbătoare valorificat la maxim.

Care este semnificația acestei zile și cum a apărut ea?

Prima dată această zi a fost serbată de grecii antici , în fiecare primăvară aceștia serbând-o pe zeița Rhea, mama tuturor zeilor. Ulterior, în secolul 19, în Anglia se serba Duminica Mamei care era sărbătorită în a patra duminică din Postul Paștelui, conform Ziarul Unirea.

Multă vreme a existat o confuzie, Ziua Femeii fiind considerată Ziua Mamei. Totuși, între cele două sărbători există o diferență semnificativă. Astfel, pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită  Ziua Internațională a femeii, și nu Ziua Mamei.

“ Ziua Mamei este sărbătorită în prima zi de duminică, din luna mai, prin urmare, în acest an, se va sărbători pe data de 7 mai 2023.

Astfel, pe data de 8 martie 2023, este sărbătorită Ziua Femeii, mai exact, în această zi specială se comemorează realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței, prezente în multe zone ale lumii”, conform kfetele.ro. Aceeași sursă continuă  “ acestea fiind spuse, istoria zilei de 8 martie, datează încă din anul 1909, atunci când a fost marcată prima zi naţională a femeii, în Statele Unite, în ciuda faptului că nu a fost stabilită o anumită zi. Tocmai în anul 1913 a fost aleasă data de 8 martie. Prima și prima dată, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, iar în anul 1975, atunci când a avut loc Anul Internaţional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii.”

În România, la data de 7 martie, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016, în urma căreia, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii. În ceea ce privește Ziua Mamei, această sărbătoare a fost legiferată în România, din anul 2010, sărbătorindu-se în prima duminică a lunii mai, în acest an, pe data de 7 mai 2023.

Și ca orice sărbătoare care se respectă, nici ziua de 8 martie nu este lipsită de tradițiile ei, fie ele moștenite de generații sau actualizate de era modernă.

Laleaua violet, simbolul respectului

În această zi, bărbații, indiferent de vârstă, sunt cei care vor oferi flori femeilor din viața lor. Dar, nu orice fel de floare. Laleaua violet se oferă, în general, mamei sau oricărei alte persoane care se bucură de respect, violetul fiind culoarea care simbolizează acest sentiment.

În schimb, dacă fiica este beneficiara frumosului buchet, culoarea care trebuie aleasă este  albul, acesta simbolizând puritatea. Dragostea pasională, pentru femeia iubită, va fi simbolizată de lalelele roșii.

Zi de pace și iubire

De 8 martie, niciun bărbat nu are voie să se certe cu femeile din viața lui. Conflictul poate atrage după el, ghinion în familie, în anul ce urmează, conform Antena 3.

Mărțișorul – sigiliul dragostei

O altă tradiție din bătrâni spune că, mărțișorul primit de 1 Martie, trebuie purtat cu sfințenie până pe 9 Martie,  astfel ghinionul în dragoste o va urmări pe cea care îndrăznește să nu îl poarte.

8 Martie în lume

Fiind o sărbătoare a femeilor de pretutindeni, nu doar la noi există obiceiuri în această zi. Astfel, conform destepti.ro ” in Italia sunt oferite frumoasele flori de culoare galbenă, numite mimoze. Acestea nu sunt florile oferite de Ziua Femeii doar în Italia, ci și în Albania sau Rusia, alături de ciocolată. Femeile din Portugalia respectă și ele tradițiile de 8 martie, astfel ele sărbătoresc această zi prin petreceri și cine la care bărbații nu iau parte, fiind o zi pe care și-o rezervă doar pentru ele. În Polonia femeile își petrec ziua acordând o importanță deosebită demonstrațiilor feministe de mare amploare, iar cele din Pakistan întâmpină multe dificultăți pentru a lua parte la această zi de sărbătoare. Pentru a se putea bucura de frumusețea zilei de 8 martie ele sunt nevoite să se opună interdicțiilor religioase ale țării lor, conform cărora nu dețin această libertate.”

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel