8 MARTIE. Ziua internațională a femeii. O scurtă istorie

Data actualizării: | Data publicării:
Ziua Internațională a Femeii, foto Unsplash/ autor: Phil Hearing
Descriere foto: Ziua Internațională a Femeii, foto Unsplash/ autor: Phil Hearing

Scopul Zilei Internaționale a Femeii este de a atrage atenția asupra problemelor sociale, politice, economice și culturale cu care se confruntă femeile. 

Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 martie 1911. Un milion de femei și bărbați s-au adunat în sprijinul drepturilor femeii în acea zi. Ideea unei Zile Internaționale a Femeii a fost inspirată de Ziua Națională a Femeii din America, 28 februarie 1909, declarată de Partidul Socialist al Americii.


Anul următor, Internaționala Socialistă s-a întâlnit în Danemarca și delegații au aprobat ideea unei Zile Internaționale a Femeii. 


În data de 19 martie 1911,  Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

 
În 1977, Organizaţia Natunilor Unite a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice  zi a anului, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu a fost menţionată  în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să serbeze femeile în această zi.


Sărbătoarea a fost deosebit de populară mulți ani în Europa de Est și Uniunea Sovietică. Treptat, a devenit mai mult o sărbătoare cu adevărat internațională.


În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel