Ai spus vreodată cuiva că ai probleme cu somnul dar nu au primit niciun sfat bun? Există o serie de lucruri pe care le puteți face înainte de culcare pentru a pune capăt trezirilor în miez de noapte.
1. Lași tehnologia pornită
Ecranele telefonului și ale televizorului tău emit lumină albastră, un spectru de lumină care este benefic în timpul zilei, deoarece favorizează starea de veghe, dar care este perturbator seara, potrivit Harvard Health Publishing.
Noaptea, privitul la lumina albastră poate suprima producția de hormoni ai somnului (melatonina), afectând ciclul de somn. Chiar mai simplu, însă, mesajele text sau apelurile telefonice nocturne pot fi motivul pentru care vă agitați după ora de culcare.
2. Bei apă prea târziu în timpul zilei
Deși nu vrei să minimalizezi cantitatea totală de apă pe care o bei, încearcă să nu bei prea multă chiar înainte de a te culca, spune medicul specialist în tulburări de somn Sonja Gabriele Schuetz.
3. Aveți o problemă cu prostata
Pentru persoanele de sex masculin, trezitul noapte de noapte pentru a merge la baie ar putea fi un semn al unor potențiale probleme de prostată, spune specialistul în somn Michael Breus, PhD, autorul cărții The Power of When.
O prostată mărită poate slăbi vezica urinară în timp, ceea ce face mai dificilă respingerea călătoriilor la baie chiar și în timp ce dormiți, conform Simon Foundation for Continence.
4. Este de vină obiceiul tău de cofeină sau nicotină
Probabil că ești conștient că nu ar trebui să bei o ceașcă de cafea înainte de culcare. Dar, de fapt, ar trebui să eviți orice fel de cofeină cu cel puțin 10 ore înainte de culcare, potrivit Clinicii Mayo.
Cofeina este cea mai puternică la aproximativ o oră după ce ați băut o cafea, conform Harvard Health Publishing. După aceea, aproximativ 50 la sută este eliminată la fiecare patru până la șase ore. Așadar, dacă bei o ceașcă plină de cafea cu șase ore înainte de culcare, vei mai avea încă aproximativ jumătate din cofeină în organism atunci când capul tău va ajunge pe pernă.
Fumatul de țigări poate fi un alt motiv pentru care vă chinuiți să dormiți. La fel ca și cofeina, nicotina este un stimulent care îți poate perturba somnul, potrivit You Can Quit.
5. Mănânci prea târziu în timpul zilei
În timp ce o cină târziu în noapte este OK din când în când, mâncatul chiar înainte de culcare nu îți face niciun favor somnului, spune Dr. Schuetz. O masă mare înainte de culcare este solicitantă pentru sistemul digestiv, ceea ce face mai dificilă obținerea unei odihne de calitate.
Alimentele bogate în grăsimi și proteine sunt mai greu de descompus și pentru organismul dumneavoastră, așa că o farfurie de friptură și cartofi prăjiți poate fi o rețetă pentru treziri nocturne.
6. Este vina alcoolului
Poți adăuga alcoolul pe lista alimentelor și băuturilor pe care trebuie să le eviți înainte de culcare, conform Johns Hopkins Medicine.
Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede la început, dar te poate trezi în cele mai importante etape ale somnului pe măsură ce te trezești.
7. Mediul tău de somn este mai puțin decât ideal
Pe lângă televizor sau smartphone, există câteva lucruri în dormitorul tău care te pot face să te trezești în mijlocul nopții.
În primul rând, este posibil ca temperatura din dormitorul tău să nu fie suficient de rece pentru a dormi. Un dormitor prea călduros poate fi motivul pentru care te trezești pe parcursul nopții, deoarece poate perturba ciclul de mișcare rapidă a ochilor (REM), potrivit Cleveland Clinic.
De asemenea, încercați să faceți tot posibilul să vă păstrați patul sau dormitorul doar pentru somn, chiar și atunci când vă treziți în mijlocul nopții, spune Dr. Schuetz. Evitați să vă aduceți laptopul de lucru în dormitor și păstrați lectura în camera de zi.
8. S-ar putea să aveți apnee în somn
"O cauză comună a trezirii în mijlocul nopții este apneea de somn nediagnosticată", spune Dr. Schuetz. "Dacă vă treziți sforăind, sufocându-vă, gâfâind sau cu respirația scurtă, ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră, deoarece este posibil să aveți apnee în somn."
Apneea de somn este o tulburare în care respirația începe și se oprește în mod repetat, provocând sforăit, oboseală în timpul zilei și probleme ale somnului, potrivit Clinicii Mayo. Această afecțiune este cauzată de mușchii din partea din spate a gâtului, care fac dificilă respirația odată ce se relaxează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News