9 obiceiuri care îți distrug sănănatea mintală. Cum poți scăpa de ele

Data publicării:
 9 obiceiuri care îți distrug sănănatea mintală. Unsplash.com/ autor Kat J
Descriere foto: 9 obiceiuri care îți distrug sănănatea mintală. Unsplash.com/ autor Kat J

Iată  care sunt cele nouă obiceiuri pe care le poți avea fără să îți dai seama, care îți distrug sănătatea mintală, potrivit Samirei Gupta, life-coach. 

Bunăstarea psihologică, socială și emoțională constituie sănătatea noastră mentală. Acești factori decid modul în care arătăm, simțim, gândim și acționăm. Ei sunt, de asemenea, un factor decisiv cu privire la cât de bine gestionăm stresul, anxietatea sau traumele, dar și modul în care relaționăm cu ceilalți.

 

Oricine se poate confrunta cu probleme de sănătate mintală, indiferent de vârstă sau sex.


 Stigmatul din jurul sănătății mintale face și mai dificilă identificarea unor astfel de probleme și tratarea cauzei acestora.


Există câteva obiceiuri care ar putea indica o sănătate mintală deteriorată. Dacă experimentați unul sau mai multe dintre acestea, este timpul să începeți să vă îngrijiți de bunăstarea mentală. Mâncatul excesiv, somnul, evitarea interacțiunilor sociale ori de câte ori este posibil, senzația de energie scăzută, gândirea excesivă, durerile sau amorțelile, contemplarea sensului vieții și multe altele. Multe dintre aceste obiceiuri sau sentimente s-ar putea să vă pară familiare. Acestea sunt semne timpurii ale problemelor psihice, potrivit PinkVilla.

Iată care sunt cele 9 obiceiuri pe care trebuie să le evitați, deoarece acestea ajung să vă distrugă sănătatea mintală, potrivit antrenorului de stil de viață Samira Gupta.


Negare

Cel mai periculos obicei este să nu accepți că este posibil să ai o problemă de sănătate mintală. A trăi în negare nu va face decât să vă înrăutățească sănătatea mintală. În schimb, vorbește cu cineva cu care te simți în siguranță și discută despre problemele tale. Nu vă fie teamă să căutați ajutor profesional dacă problemele dvs. par mai profunde.


Prea mult timp petrecut pe rețele sociale

Derularea fluxului de social media timp de ore în șir vă poate deteriora semnificativ sănătatea mintală. Standardul de perfecționism stabilit de social media poate fi extrem de deranjant. Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu provocări din viața noastră de zi cu zi, o doză adăugată de „perfecționism” prescris social va face povara mai grea. În schimb, folosește acel timp pentru a-ți întări credința interioară. Practicați afirmații, mențineți un jurnal de recunoștință sau orice altceva care vă motivează.

 


O mentalitate negativă


Ești constant îngrijorat de rezultate? Adesea comitem greșeala de a ne concentra toată energia asupra rezultatului, mai degrabă decât de a ne concentra energia pentru a crea situațiile corecte. Gândirea negativă vă poate afecta semnificativ potențialul de a obține rezultatele dorite. În schimb, răsfățați-vă cu activități și conversații cu oameni care vă încurajează să aveți o perspectivă pozitivă față de diferite situații de viață.


Sentimente de vinovăție, regret și rușine

Dacă vreunul dintre aceste sentimente vă deranjează, identificați cauza principală a acestora. Astfel de probleme pot proveni din traume din copilărie, experiențe din trecut sau istoria familiei. Abordarea acestor emoții este extrem de importantă. Vă recomandăm să căutați ajutor profesional pentru rezolvarea acestor probleme.

 

Critica

 

Majoritatea oamenilor petrec mult timp supraanalizându-și greșelile, eșecurile, corpul și tot ce este posibil. Încetați să mai criticați! Amintiți-vă, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a-ți atinge visele. Fiecare are timpul și calea sa. Continuați să progresați și nu uitați să vă bucurați de călătorie. Viața este prea scurtă pentru a o petrece în critică sau comparații. Iubeste-te, crede in tine si accepta-te.

 

Lipsa oricărei forme de activitate fizică

 

Când ne mișcăm corpul rapid, organismul nostru eliberează endorfine, „hormonii fericiți”. Aceștia stimulează energia și pozitivitatea în toate celulele din corpul nostru. În timp ce în unele zile poate doriți să stați mai mult în pat sau  poate părea dificil să vă ridicați, faceți-o oricum. Primele zile vor fi dificile, dar pe măsură ce trece timpul, va începe să vă placă.


Probleme cu somnul

Urmarea unei rutine adecvate vă menține motivat fizic și mental. Cu toate acestea, din cauza pandemiei de coronavirus, majoritatea oamenilor au suferit de diverse probleme de anxietate, furie, frustrare sau resentimente. Lipsa echilibrului dintre viața profesională și cea privată a afectat și sănătatea mintală a multora. Înainte de culcare, scrieți toate grijile într-un jurnal și închideți-l. Evitați să luați stresul la pat.

 

Nevoia de co-dependență

Sentimentul constant de a avea nevoie de cineva îți poate sabota individualitatea. Această nevoie provine în general atunci când încerci să le faci pe plac celorlalți, un act de auto-sabotare. Aceste persoane tind să-și sacrifice nevoile pentru a îndeplini cerințele altora, afectându-le bunăstarea personală.

 


Autocritica

Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului gândindu-te la defectele sau imperfecțiunile tale, îți strici bunăstarea mentală. Creierul tău va crede tot ceea ce spui. Pentru a vă îmbunătăți sănătatea mintală, concentrați-vă pe punctele forte. Iubirea de sine începe cu vorbirea de sine pozitivă. Amintește-ți cât de uimitor ești, fii mândru de realizările tale.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel