Accidentul vascular, principala cauză care duce la afazie, boala cu care a fost diagnosticat Bruce Willis. Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video Youtube/ Entertainment Tonight
EXCLUSIV
Descriere foto: Captură video Youtube/ Entertainment Tonight

Accidentul vascular este considerat a fi principală cauză care duce la apariția afaziei. Dr. Tudor Ciuhodaru explică pe larg cum se manifestă acesta și când trebuie să mergem la spital.

Accidentul vascular este una dintre cele mai mari cauze, care duce la apariția afaziei, boala de care suferă actorul Bruce Willis. Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgență, explică exact în ce constă un accident vascular și care sunt primele semne care ar trebui să ne atragă atenția, în exclusivitate, pentru Spectacola. 

"Cea mai frecventă cauză a afaziei este accidentul vascular cerebral. Există o formulă care face diferența dintre viață și moarte, dintre recuperare și sechele, adică este formula "fast": f vine de la față, fața este asimetrică și cade gura într-o parte, a vine de la antebraț, pentru că este asimetria ridicării antebrațului, s vine de la a spune, rogi pacientul să-ți spună niște lucruri simple, iar t vine de la timp, adică să ajungă cât mai repede într-un serviciu de urgență.", a declarat Dr. Tudor Ciuhudaru, pentru Spectacola.

"Este o problemă reală de sănătate publică, dincolo de Bruce Willis"

Doctorul trage un semnal de alarmă, pe această cale, și spune că în România există extrem de mulți oameni care fac accident vascular. Totul se întâmplă din cauza dezinformării, spune acesta.

"Este o problemă reală de sănătate publică, dincolo de Bruce Willis. Peste 60.000 de români fac accident vascular cerebral, în fiecare an. Dacă oamenii ăștia au ajunge în timp util la spital, să-i băgăm o substanță, care se cheamă tromboliză, pacienții s-ar recupera complet. La noi simptomatologia este subevaluată, oamenii nu au noțiuni elementare de educație pentru sănătate, iar în momentul în care se prezintă la spital, șansele de recuperare sunt mult mai mici. Pe lângă partea de accident vascular, poate fi și partea tumorală, la fel de importantă. Simptomatologia este foarte neglijată, de asta doar 1 din 3 pacienți ajunge să se recupereze, cel puțin România. Vârsta nu mai este un factor protectiv. Am tratat pacienți de la 30-40 de ani, după un accident vascular cerebral." , a mai continuat el.

Care sunt simptomele accidentului vascular

"Începe cu parestezii la nivelul feței, adică amorțește, tulburări de sensibilitate. Cele mai multe semne vin relativ brusc, iar faptul că se instalează brusc, înseamnă că, dacă intervii în timp util, lucrurile pot fi corectate." , a mai spus acesta.

Cum privește doctorul Tudor Ciuhodaru situația lui Bruce Willis

În ceea ce-l privește pe actorul Bruce Willis, doctorul explică faptul că ar putea fi două variante de luat în calcul.

"La Bruce Willis sunt două variante. Boala nu ține cont de statut social și nici de faptul că are bani,  deci nu înseamnă neapărat că este mai informat, pe această latură. Pe de altă parte, se poate ca abia acum să fi făcut anunțul, dar în această perioadă oamenii să fi încercat să caute, să evalueze, iar în momentul în care și-au dat seama că n-are cum să continue activitățile zilnice în acest context, au anunțat acest eveniment. S-ar putea să fie o problemă mai veche, care s-a agravat progresiv. ", a concluzionat acesta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel