Mătreaţa este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice. Până la jumătate din populația lumii se luptă cu mătreața la un moment dat.
Mătreața este deosebit de frecventă în rândul bărbaților. Persoanele cu pielea grasă, cu boli dermatologice sau cu anumite afecțiuni, cum ar fi HIV sau boala Parkinson, sunt, de asemenea, mai vulnerabile la mătreață, potrivit Everyday Health.
Totuși, asta nu face ca lupta împotriva mătreții să fie mai ușoară. Mătreața poate provoca, de asemenea, senzația de mâncărime la nivelul scalpului și poate fi însoțită de scuame uscate sau grase pe scalp. În cazurile severe, pot fi observate umflături galbene sau roșii pe linia părului.
Mătreața poate fi adesea pusă pe seama geneticii. Potrivit Clinicii Mayo, mătreața este mai frecventă la persoanele cu pielea iritată și grasă. Pielea uscată este un alt potențial vinovat, mai ales dacă locuiești într-o zonă uscată și rece. Ținând cont de acest lucru, nu este surprinzător faptul că mătreața este adesea mai rea iarna. potrivit Cleveland Clinic. Clinica Cleveland notează că anumite medicamente, inclusiv litiul, buspirona, decanoatul de haloperidol și clorpromazina pot duce, de asemenea, la apariția mătreții.
Este posibil să fiți mai predispus la mătreață dacă nu vă spălați suficient cu șampon. Dacă nu vă spălați cu șampon, uleiul se acumulează pe scalp, ceea ce poate duce la apariția mătreții, conform Everyday Health.
Urzica este atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi gasită peste tot. Pe lângă faptul că există o mulțime de mâncăruri pe care le poți găti cu urzici, această plantă-minune îți va veni în ajutor și în cazul problemelor de sănătate.
Egiptenii antici foloseau urzicile pentru a trata artrita și durerile de spate. Numele său științific, Urtica dioica, provine din cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzație de arsură temporară la contact. Frunzele au structuri asemănătoare părului care înțepă și produc, de asemenea, mâncărime, roșeață și umflături. Cu toate acestea, odată ce este procesat într-un supliment, uscat, liofilizat sau gătit, urzica poate fi consumată în siguranță. Studiile îl leagă de o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.
Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului.
Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
Citește și: Uleiul de jojoba: tot ce trebuie să știi despre hidratantul natural al pielii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News