Aceste obiceiuri cresc colesterolul. Ferește-te de ele! Dr. Mihail Pautov, semnal de alarmă

Data publicării:

Dr. Mihail Pautov a dezvăluit care sunt cele mai greșite obiceiuri, când vine vorba de creșterea colesterolului.

Există mai multe obiceiuri care-ți pot crește colesterolul, iar dacă știi că ai această problemă de sănătate sau dacă îți dorești să o ții cât mai bine sub control, este recomandat să eviți să le faci. Astfel, medicul Mihail Pautov a dezvăluit în cadrul emisiunii pe care o prezintă pe Antena 1 care sunt aceste alimente, dar și obiceiuri ce îți pot influența extrem de mult starea fizică de sănătate și care te pot duce mai aproape de un colesterol mărit.

„De ce fumatul crește colesterolul? Care poate fi legătura între colesterol, care e din alimente, și fumat? Fumatul aduce în sânge 6000 de substanțe chimice și pur și simplu bărcuța aceasta pe care o vedeți aici, LDL colesterol, înainte să ajungă la celule să-și facă treaba, dintr-o bărcuță normală, ea este o bărcuță de nerecunoscut. Ea vine la celulă, care îi zice să plece.

Mai avem aici și alcoolul. Dacă bem pe săptămână două pahare de vin roșu, studiile arată că ar putea chiar să ne ajute colesterolul, maxim două pahare. Dacă bem în fiecare zi, iese colesterolul pe afară și în momentul în care venim cu grăsimi saturate, care cresc nivelul de LDL, din nou, le oxidează. Mai avem și sedentarismul, mâncarea ultraprocesată, toate acestea ne strâng acest colesterol, iar el se acumulează, ficatul nu-l mai recunoaște și se pune practic pe artere.”, a explicat Dr. Mihael Pautov, în cadrul emisiunii MediCool. 

Citește și: Paula Seling, rețetă de șnițele de post. Secretele artistei pentru un preparat delicios și rapid

Alimentele care scad colesterolul

Partea cea mai bună este că există și câteva alimente care te vor ajuta în acest proces și care-ți vor influența colesterolul într-un mod pozitiv. Anca Alungulesei este cea care a vorbit despre aceste lucruri, dezvăluind faptul că, predominant, este vorba despre cele cu un conținut ridicat de Omega 3, dar și de legumele cu frunze verzi.

„În primul rând avem alimentele bogate în Omega 3, cum ar fi peștele gras: somonul, sardinele, heringul și așa mai departe. Avem nucile, semințele: de chia sau de in care sunt bogate în Omega 3, alunele, migdalele, leguminoasele: mazăre, năut, fasole boabe, lintea. De asemenea, uleiul de măsline, dar atenție să fie un ulei de măsline pur, nu contrafăcut, presat la rece. Legumele cu frunze verzi sunt o categorie foarte importantă de adus zilnic în alimentație. Deci dacă adăugăm o salată cu frunze verzi la fiecare masă ușurăm digestia și ajutăm și partea aceasta de colesterol. Totodată cicitricele sunt foarte bogate în vitamina C și ne ajută la scăderea colesterolului rău.”, a declarat Anca Alungulesei, în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.

VEZI și: Lili Sandu și-a dorit rolul lui Jojo, din Clanul. A dat casting pentru a o interpreta pe Magda: „Mi-am dorit foarte mult personajul acesta”

Alimentele procesate, de evitat

După cum evidenția și medicul Mihail, pe lista de „așa nu” intră alimentele procesate, care pot crește destul de mult colesterolul. Poți consuma, însă, aceste produse în mod moderat, însă nu trebuie să faci exces.

„Acestea ar fi alimentele, dar trebuie să și scădem cantitatea de alimente procesate. Sunt foarte mulți oameni care iubesc produsele de patiserie, din când în când nu strică, dar să aduci patiseria în viața ta zi de zi nu prea sprijină sănătatea. Sunt foarte multe grăsimi trans acolo, conțin multe zaharuri și atunci practic doar dezechilibrezi acest echilibru interior și te dezechilibrezi metabolic”, a continuat ea.

Citește și: Dan Negru vrea o lege prin care să se interzică difuzarea Românii au talent: „Dacă Guvernul închide supermarketurile în weekend, să-i interzică lui Bartoș emisiunea”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel