Care e adevărul despre aditivii alimentari, de ce trebuie să citim eticheta produselor, ce înseamnă, de fapt, eticheta VERDE și ce e nitritul de sodiu.
O mulțime de alerte alimentare au fost date în ultimele luni, după ce specialiștii au descoperit o mulțime de aditivi, E-uri și chimicale într-o mulțime de alimente.
"În Occident, dezbaterile pe această temă au apărut în anii 1970 - 1980, atunci când Uniunea Europeană de atunci, oameni care se preocupau de siguranța alimentelor și agențiile care o făceau, au alcătuit o listă a produselor, o listă a aditivilor care sunt siguri pentru consum și care au gust bun și sunt în balanță între efect și risc.
Lista E-urilor, pentru că nu au popularizat această măsură, au adresat-o doar producătorilor, comercianților, celor din industrie și a pornit în anii 1978 - 1979, când au început să circule sub formă de zvon niște hârtii trase la copiator și s-au răspândit zvonuri că aceste E-uri sunt periculoase. De unde era un atuu să fii pe această listă, pentru că E-urile erau substanțele validate: sarea, oțetul, alți aditivi, unii naturali, alții de sinteză, siguri și buni pentru preparatul, conservatul alimentelor și s-a răspândit zvonul că E-urile sunt ceva rău, o chimicală introdusă în alimente", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
"Aș vrea să fac mai întâi trimitere la consumatori, să se informeze din surse sigure, avizate. Știți care e cea mai sigură sursă avizată și la primul contact? Este eticheta! Din păcate, consumatorul nu știu dacă citește eticheta, nu știu câți o fac și nu știu dacă o și înțeleg.
Un alt factor care ar putea să inducă consumatorul în eroare, cu regret o spun, sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.
Într-adevăr, când vorbim de aditivi, să știm foarte clar că pornim de la: nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența.
Ca să fie clar! O substanță care e consumată într-o anumită cantitate este consideră aliment. Aceeași substanță consumată într-o altă cantitate este medicament. Și aceeași substanță care e consumată într-o altă cantitate, poate deveni otravă!
Deci, avem aceeași substanță, dar doza e cea care face diferența. Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită codex alimentarius", au explicat prof. Cristian Dima, în exclusivitate pentru DC News.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News