Dr. Alin Gabor a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, unde ne-a dezvăluit toate informațiile pe care trebuie să le știm pentru o îngrijire orală cât mai corectă.
Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical, unde a oferit toate informațiile pe care trebuie să le știi cu privire la măselele de minte. Ele nu au un motiv anume pentru care erup, dar nu țin cont nici de vârstă, motiv pentru care ne putem trezi cu ele peste noapte. În acest sens, specialistul a explicat pe larg dacă este bine să le păstrăm sau să mergem la dentist, care să facă o extracție rapidă a acestora.
„Specia umană este într-o continuă evoluție. Pe vremea omului preistoric, gura lui era foarte mare, iar capul foarte redus, pentru că nu folosea mult partea intelectuală, iar alimentele erau procesate. Avea nevoie de mulți dinți pentru a putea mesteca alimentele crude din natură. Odată cu evoluția, s-a inversat proporția, capul a luat o altă formă și dinții au scăzut ca și număr, pentru că nu mai era nevoie de ei. Inclusiv masticația curăță dinții, iar pe dinții pe care nu mâncăm, în special pe măselele de minte unde nu ajunge mâncarea, nu se mai produce acel efect de autocurățare și ele se cariază mai repede. Nu prea mai au rost în cavitatea bucală, decât în situații ideale, când dinții sunt mai mici și au loc să se alinieze perfect, iar noi ajungem acolo perfect cu periuța de dinți.”, a declarat Dr. Alin Gabor, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
Nu este o regulă generală, când vine vorba de extracția măselelor de minte, spune Dr. Alin Gabor. Totuși, acestea trebuie să fie urmărite constant de medicul nostru stomatolog, care să se asigure că nu afectează în niciun fel restul dinților.
„E foarte greu să băgăm în spatele măselei de minte periuța de dinți și acolo încep procesele carioase. Nu este neapărat indicația de extracție, depinde mult de poziționarea măselei de minte. Există cazuri în care ele erup drept, ca și ceilalți dinți, dar și atunci trebuie ținute sub supraveghere, să vedem dacă apare caria, iar dacă este, o tratăm ca pe o carie normală.
În cazul în care măseaua de minte erupe strâmb, există diverse poziții în care poate să erupă, atunci luăm decizia dacă o scoatem sau nu. Ea poate să strâmbe ceilalți dinți sau să lovească în măseaua din fața ei, în timpul erupției.”, a continuat specialistul.
„Mai mult, în zona respectivă, se adună foarte multe bacterii și nu se poate igieniza foarte bine între măseaua de minte și următoarea măsea, pentru că neavând poziția firească se acumulează mult mai bine alimentele și pot provoca niște infecții puțin mai deosebite, ea erupe total diferit. Ea este învelită într-un săculeț, care odată erupt, săculețul nu dispare, iar dacă pătrund bacterii între săculeț și măseaua de minte apare o inflamație mare a acelui săculeț, cu puroi, iar extracția este mult prea complicată. Dacă pacientul este neglijent și spune că trece, există mari șanse ca el să-și pună viața în pericol, pentru că în zona aceasta se află niște vase importante de sânge, iar dacă puroiul migrează acolo, se poate ajunge la septicemie.”, mai spune Dr. Alin Gabor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News