Prof. Dan Vodnar a vorbit despre cele mai sănătoase tipuri de pâine existente pe piață.
Pâinea este nelipsită de pe mesele multor români, care o consumă, preponderent, la micul dejun. Totuși, de foarte multe ori auzim faptul că aceasta ba este nesănătoasă, ba că îngrașă, motiv pentru care nu este recomandată într-o dietă. Trebuie să știi însă că există câteva tipuri de pâine pe care le poți consuma fără grijă și care pot aduce chiar nutrienți importanți pentru sănătatea ta. Prof. Dan Vodnar a dezvăluit despre ce tip este vorba și despre cum îl prepari simplu acasă.
„Este importantă pâinea, iar dacă vrem una mai sănătoasă, trebuie să ne concentrăm atenția către făina integrală. Pâinea albă este, de fapt, o pâine rafinată. Pâinea cu secară încolțită este bună sau cea cu semințe de in, care ar trebui să fie făcute pudră, astfel încât să fie mai ușor de digerat de noi. La pâinea cu maia e o poveste foarte frumoasă, putem să o facem simplu și acasă, e o procedură întreagă aici. Iar asta o să vă arăt și eu.”, a declarat Prof. Dan Vodnar, în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.
VEZI și: Sorin Bontea, rețetă de gogoși de post. Trucuri inedite pentru un rezultat extrem de pufos
Chiar dacă pentru multe persoane, prepararea pâinii cu maia poate părea un proces destul de dificil și de complex, specialistul spune că poți obține acest produs simplu în propria bucătărie, motiv pentru care a explicat mai jos și care sunt pașii necesari pe care trebuie să-i urmezi.
„Cântărim 200 de grame de făină albă, putem să reducem până la 100, plus 100 de grame de făină integrală. Iar peste acest amestec turnăm 200 ml de apă. Le omogenizăm și așa vom obține un amestec de făină cu apă, acesta este primul pas al pâinii cu maia. O lăsăm la fermentat 24 de ore, peste 7 zile va avea un miros și gust mai acid. Spre deosebire de drojdia comercială, cea de maia conține drojdii sălbatice, care provin din bobul de grâu.
După 24 de ore, practic trebuie să îndepărtăm jumătate din cantitatea de maia și să adăugăm din nou 100 de grame de făină albă cu integrală și 100 ml de apă, asta e ziua a doua, după care în ziua a treia facem la fel. Avem același borcan pe care îl hrănim în fiecare zi cu jumătatea din cantitatea pe care o obține. A șaptea zi putem spune că aveam o maia care poate produce pâinea de maia.”, a continuat acesta.
Așadar, pentru a avea un control amănunțit asupra listei de ingrediente pe care o conține pâinea, specialistul spune că prepară deja acest produs de patiserie de ani buni de zile în propria bucătărie.
„Pentru pâine, adăugăm 200 g de făină și 100 g de maia, iar în felul acesta obținem de fapt coca, care vine cu multe avantaje, spre deosebire de pâinea clasică. Putem obține o pâine foarte simplă acasă, eu fac ani de zile pâine acasă, nu cumpăr. Având copii, sunt pâini albe pe care le mai îmbogățim 25% cu tărâțe de grâu, pentru că cei mici nu acceptă foarte mult acest gust.”, mai spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News