Afecțiunile dentare, legătura cu sănătatea organismului. Ce boli pot ascunde și declanșa

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Violeta Alecu, medic stomatolog, a explicat pentru Spectacola, legătura dintre bolile dentare și sănătatea organismului. 

Organismul uman este un mecanism complex, iar starea fiecărei componente ale sale le influențează, ȋntr-un fel sau altul, pe celelalte. Sănătatea orală are un rol extrem de important ȋn starea generală de bine a organismului, dar și ea poate avea de suferit din cauza disfuncțiilor altor organe. 

 

“Afecțiunile digestive au, probabil, cel mai mare impact negativ asupra sănătății orale. Aciditatea crescută și refluxul gastroesofagian pot provoca erupții dentare, carii sau halitoză (respirație urât mirositoare). Am ȋntâlnit mulți pacienți care respectau toate regulile de igienă orală, aveau o alimentație echilibrată, nu exagerau cu dulciurile, nu consumau băuturi acidulate, erau nefumători și, cu toate acestea, aveau câte trei, patru, carii de colet. După mai multe discuții, am ajuns la concluzia că problemele lor erau o consecință a refluxului sau gastritei. Culmea, unii nici nu știau de aceste boli, abia după ce le-am recomandat să meargă la un gastroenterolog și să facă investigații suplimentare, au primit confirmarea”, a explicat pentru Spectacola Violeta Alecu, medic stomatolog. 


De cealaltă parte, și bolile dentare netratate pot afecta procesul de digestie și nu numai. O masticație ineficientă, ȋngreunează digestia alimentelor, la nivelul stomacului și intestinelor. 


De asemenea, pulpita dentară (inflamația pulpei din interiorul dintelui) netratată dă naștere unor abcese de puroi, care pot invada sinusul maxilar, canalul mandibular sau fosele nazale. De aici, apar simptome precum febra, nodulii limfatici umflați, respirația urât mirositoare și un gust neplăcut în gură. Ȋn general, orice infecție de la nivelul cavității orale poate provoca septicemie ori se poate extinde către alte organe, cum este inima și poate crea sau agrava afecțiuni deja existente. 


Alinierea necorespunzătoare a dinților are și ea consecințe grave, pe termen lung, dacă nu este corectată printr-un tratament ortodontic corespunzător. Mușcătura incorectă poate modifica forma feței unei persoane, contribuind la un aspect ȋmbătrânit. O poziție anormală a maxilarului, afectează căile aeriene faringeale, ducând la dificultăți de respirație și respirație orală. Ȋn același timp, poziția greșită a mandibulei, suprasolicită mușchii și ne putem trezi cu dureri de cap sau de sinusuri. 

 

“Vizitele regulate la medicul stomatolog și urmarea tratamentelor pe care acesta le recomandă nu sunt un moft, ci o necesitate. Igiena dentară este, de asemenea, extrem de importantă, este baza sănătății noastre orale. Dacă aceste cerințe minime nu sunt ȋndeplinite, consecințele asupra stării generale de sănătate pot fi dintre cele mai grave. Prevenția este cel mai eficient și ieftin instrument pe care ȋl avem la ȋndemână, fiecare dintre noi. Explic asta fiecărui pacient și ȋncerc să ȋi stimulez să vină ȋn cabinet, prin consultații și controale gratuite”, completeaza Violeta Alecu, medic stomatolog.

O dantură frumoasă și sănătoasă influențează nu doar starea de sănătate fizică, ci și pe cea emoțională. Zâmbim mai des, suntem mai deschiși și avem mai multă ȋncredere ȋn noi. 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel