Fructele și legumele sunt esențiale în alimentația noastră. De exemplu, afinele ne pot ajuta să reducem riscul de a dezvolta anumite boli.
Sănătatea este una dintre cele mai frecvente preocupări în rândul oamenilor, mai ales atunci când ne lipsește nouă înșine sau cuiva din jurul nostru. Acest lucru face ca multe persoane să devină conștiente de importanța unui stil de viață mai activ, în care exercițiile fizice au o prezență mai mare, dar și de o alimentație mai sănătoasă.
Alimentele care nu pot lipsi niciodată în cantități generoase sunt fructele și legumele, care conțin nutrienți esențiali de care corpul are nevoie pentru a funcționa, dar și multe vitamine și minerale care favorizează buna lui funcționare. Există unele fructe pe care le avem întotdeauna în vedere, dar afinele, poate că nu ne vin atât de ușor în minte, însă ne pot aduce mari beneficii.
Afinele sunt fructele care ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră. Sunt mici, ușor de mâncat, ideale pentru a însoți numeroase preparate și conțin numeroși nutrienți și proprietăți care ne pot ajuta să ne protejăm împotriva anumitor boli. Dintre acestea, se remarcă:
Diabetul. Consumul de afine poate fi benefic pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, datorită antocianinelor pe care le conțin, susțin rezultatele unor cercetări. Consumul a două sau trei porții de afine pe săptămână ar putea îmbunătăți rezistența la insulină, făcând ca aceasta să fie mai scăzută.
Probleme cardiovasculare. De-a lungul timpului s-au investigat proprietățile cardioprotectoare ale afinelor, demonstrându-se că pot fi ideale pentru a preveni dezvoltarea bolilor de inimă, consumându-le în cadrul unei diete echilibrate și variate. Antocianinele despre care am vorbit mai devreme contribuie și la reducerea oxidării colesterolului LDL, sau colesterolul rău, menținând arterele în condiții mai bune. De asemenea, conțin fibre solubile, ceea ce ajută la reducerea absorbției grăsimilor și astfel la controlul nivelurilor de colesterol.
Boli neurodegenerative. Nivelurile ridicate de antioxidanți pe care le conțin afinele protejează sănătatea creierului, luptând împotriva stresului oxidativ și inflamației. În plus, pot contribui la îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei la persoanele în vârstă datorită prezenței acidului galic, care previne deteriorarea cognitivă. Proprietățile cele mai remarcabile ale afinelor se datorează nivelurilor lor ridicate de antioxidanți, care le conferă și proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Totodată, conțin fibre, vitamina C, vitamina K și mangan. De asemenea, îmbunătățesc vederea, prevenind deteriorarea oculară, îmbunătățesc sănătatea părului și îngrijesc pielea.
Afinele în sine nu vindecă bolile, dar ne pot ajuta să ne îngrijim sănătatea prin alimentație, incluzându-le într-o dietă adecvată nevoilor noastre concrete. Putem face acest lucru foarte simplu, deoarece afinele pot fi ideale dacă le introducem la micul dejun, prânz, gustări sau cină.
De fiecare dată când ne gândim la afine, le asociem cu preparatele dulci, așa că nu există nimic mai bun și mai simplu decât să adăugăm câteva în iaurtul nostru sau în bolul nostru cu ovăz. Dacă vrem să-i dăm o notă mai răcoritoare, se pot adăuga congelate. De asemenea, le putem adăuga în salate, bucurându-ne de o „explozie” de arome la fiecare mușcătură, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News