Ai mereu poftă de zahăr? Ce încearcă organismul să-ți transmită. Deficiențele care pot fi confundate cu nevoia de dulce

Data actualizării: | Data publicării:

Fie că este vorba de o poftă de un fruct suculent la prima oră a dimineții, fie de o bucată de ciocolată neagră după-amiaza, aceste pofte de dulce par să apară din senin. Dar care este de fapt motivul pentru care avem poftă de dulce. 

Mai mulți experți în nutriție au explicat, pentru Parade, care sunt cauzele poftei de zahăr, dar și ce putem face pentru a scăpa de pofta de dulce. 


De ce avem poftă de zahăr?

"Am constatat că pofta de zahăr apare atunci când corpul tău are nevoie de un impuls rapid de energie", a declarat  dieteticianul Ali Bandier pentru Parade. "Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a faptului că nu ți-ai alimentat în mod adecvat corpul pe parcursul zilei sau nu te-ai odihnit suficient în noaptea precedentă."

 

De asemenea, experții au fost de acord că nevoia de dulciuri poate indica deficiențe în nutrienți esențiali, cum ar fi cromul, magneziul, zincul, vitaminele B, proteinele și grăsimile sănătoase. "Proteinele și grăsimile oferă o sursă constantă și de durată de energie, oferind o experiență consistentă, spre deosebire de vârful de vârf de la zahăr (glucoză)", a explicat și  Sarah Olszewski, MS, RDN, CDN.

 


În ceea ce privește modul de a detecta aceste deficiențe, iată semnele la care spun să fii atent:

1. Deficiența de magneziu

Dacă nevoia ta de ceva dulce gravitează de obicei în jurul ciocolatei, ai putea avea un nivel scăzut de magneziu. "Cercetările indică faptul că până la 30 la sută din populație are o deficiență de magneziu, iar poftele de ciocolată au fost legate de deficiențele de magneziu", spune Bandier.

 

2. Deficiența de vitamina B

Bandier enumeră, de asemenea, lipsa vitaminelor B (alias elementele de bază pentru un organism sănătos) ca fiind un alt semnal viclean din spatele poftei de zahăr, spunând: "Tiamina (B1), biotina (B7) și cobalamina (B12) sunt vitamine esențiale pentru metabolismul glucozei. Dacă aveți un nivel scăzut al acestor vitamine B, corpul dumneavoastră poate avea probleme în descompunerea glucozei pentru producerea de energie, ceea ce v-ar putea face să poftiți la mai mult zahăr și carbohidrați simpli decât are nevoie corpul dumneavoastră".


3. Deficiența de zinc

"Zincul este un nutrient crucial care joacă multe roluri în corpul nostru, inclusiv sprijinirea digestiei, a funcției nervoase și a metabolismului energetic", dezvăluie dr. Kelsey Costa, MS, RDN, dietetician autorizat și consultant în nutriție pentru Health Canal. Atunci când nivelurile de zinc sunt scăzute, acest lucru poate duce la disfuncții ale metabolismului, ceea ce ar putea induce pofte. "Prin încorporarea mai multor alimente bogate în zinc în dieta ta - gândește-te la stridii, năut, spanac, semințe de dovleac și caju - poți ajuta la gestionarea eficientă a poftelor de zahăr."


4. Deficiența de crom

Nu ați auzit niciodată de crom? Potrivit lui Costa, este un oligoelement esențial care joacă un rol în metabolismul glucozei și în producția de energie. "Atunci când nivelurile de crom sunt deficitare, capacitatea organismului de a utiliza eficient glucoza din alimente este afectată, ceea ce poate duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge", spune ea. Acest lucru poate declanșa pofte de zahăr atunci când organismul încearcă să compenseze lipsa de energie prin căutarea unei soluții rapide. 

 

În loc să apelați la zahăr, încercați să vă aprovizionați cu alimente bogate în crom, cum ar fi broccoli, suc de struguri, usturoi, cartofi și fasole verde, pentru a menține un nivel adecvat de crom în organism.


5. Deficiența de fier

Dacă nu ați obținut suficient fier heme din surse de proteine, cum ar fi carnea, fructele de mare și păsările de curte, Bandier spune că acesta ar putea fi un motiv pentru care vă îndreptați spre zahăr. "Deficiențele de fier sunt asociate în mod obișnuit cu niveluri scăzute de energie", explică ea, "iar atunci când corpul tău suferă de niveluri scăzute de energie pentru o perioadă suficient de lungă, tânjești după zahăr pentru un impuls energetic rapid". Nu sunteți un mâncător de carne? Puteți găsi fier și în fasole, stafide, caise și spanac. 

 

6. Deficiența de Omega-3

"S-a demonstrat că acizii grași Omega-3 contribuie la creșterea nivelului de dopamină, la fel ca și zahărul", spune Bandier. "Cercetările sugerează că creșterea aportului de omega-3 ar putea ajuta la reducerea poftei de zahăr care vine din faptul că creierul tău vrea mai multă dopamină." Una dintre cele mai rapide modalități de a obține o doză sănătoasă de omega-3? Mâncând mai mult pește. Mai exact somon, în plus față de ton, păstrăv de lac, sardine și anșoa.

 

 

Cum să reduceți pofta de zahăr


Dacă pofta de zahăr vă lovește după-amiaza (când pofta de mâncare începe în jurul orei 15:00), Bandier sugerează să treceți la prânzuri mai mari, bogate în nutrienți, echilibrate cu proteine, grăsimi și carbohidrați complecși. "Acest lucru vă va menține satisfăcută pentru mai mult timp și vă va da putere pe parcursul după-amiezii", împărtășește ea. Dacă pofta de zahăr vine noaptea, identificați dacă ați mâncat în mod adecvat pe parcursul zilei sau dacă sunteți suprasolicitați


Fapt mai puțin amuzant: 

Cu cât consumi mai multe zaharuri adăugate, cu atât mai multă poftă de zahăr, așa că Olszewski recomandă limitarea acestor tipuri de alimente în dieta ta. "Pentru a alunga pofta de zahăr, asigurați-vă că mâncați mese echilibrate în mod constant pe parcursul zilei", spune ea. "Consumați o proteină, o legumă, o grăsime sănătoasă și carbohidrați din cereale integrale sau legume cu amidon la fiecare masă pentru o sațietate optimă și un echilibru al zahărului din sânge; dacă aveți nevoie de o gustare, asigurați-vă că asociați o fibră și o proteină."


Menținerea hidratării este, de asemenea, esențială, deoarece, uneori, setea poate fi interpretată greșit drept foame, ceea ce duce la pofte. Olszewski le spune clienților săi să bea multă apă pe parcursul zilei și, pentru o hidratare optimă, să încorporeze o băutură de înlocuire a electroliților care nu conține zaharuri adăugate

 


Bandier preferă fructele, legumele cu frunze verzi, proteinele, somonul, produsele lactate și nucile ca alternative mai sănătoase la bomboane, ciocolată și alte delicii de cofetărie. "Pentru a evita prăbușirea de după-amiază sau pofta de dulciuri de seară, încercați să încorporați unele dintre aceste ingrediente în mesele dumneavoastră pe parcursul zilei", spune ea.

 

Alimente specifice pentru fiecare nutrient:

Magneziu: Caju, migdale, fasole, banane, spanac
Vitaminele B: Ouă, lapte, broccoli, sparanghel, linte, pui
Zinc: năut, semințe de dovleac, carne roșie hrănită cu iarbă, brânză
Fier: Spanac, cartofi dulci, mazăre, sfeclă roșie, fasole verde
Omega-3: Somon, avocado, nuci, ouă



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel