De Moș Nicolae, când tradițiile se împletesc cu bucuria darurilor, este și momentul ideal pentru a respecta postul Crăciunului cu un preparat sănătos și delicios. Nutriționistul Mihaela Bilic sugerează o opțiune simplă, dar plină de beneficii.
Astăzi, de Moș Nicolae, atmosfera este plină de bucurie, iar cei mici descoperă darurile lăsate în ghetuțe de Moș Nicolae noaptea trecută, moment pe care îl așteaptă cu emoție întreaga familie. Este o zi specială, marcată de generozitate și tradiții, dar și de dezlegarea la pește, un prilej de a savura preparate delicioase respectând postul Crăciunului.
Pentru această ocazie, medicul nutriționist Mihaela Bilic propune o alternativă sănătoasă și rapidă: creveții. Aceștia pot fi o soluție ideală pentru masa de Moș Nicolae, combinând simplitatea preparării cu beneficiile nutriționale deosebite, fiind astfel o alegere inspirată pentru a îmbogăți meniul sărbătorilor de iarnă.
Mihaela Bilic subliniază că, deși se știe cât de important este consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, doar 10% dintre oameni reușesc să atingă acest obiectiv. Motivele invocate includ dificultatea de a găsi pește proaspăt, complexitatea gătitului, prezența oaselor sau mirosul puternic.
În schimb, creveții sunt o soluție practică și ușor de integrat în dietă. Aceștia sunt disponibili congelați, deja curățați și se gătesc rapid.
„De Moș Nicolae primim cadouri și dezlegare la pește. Știm că este sănătos să consumăm pește de minim 2 ori/săptămână, însă în practică nici 10% din populație nu atinge acest obiectiv. Dăm vina pe faptul că este dificil să găsim pește proaspăt, că este complicat de gătit, că are oase, că umplem casa de miros.
În loc de pește, puteți mânca creveți, e o soluție ușoară și rapidă de a include produsele marine în dietă. Sunt congelați, deja curățați și pot fi gătiți în câteva minute. Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, din punct de vedere nutrițional, creveții sunt considerați un super-aliment: conțin 85 calorii/100 g, 20 g proteine de înaltă calitate, mai puțin de 1 g grăsimi și niciun carbohidrat. Sunt o sursă bogată de vitamina B12, acid folic, fier, zinc, iod și seleniu, având beneficii asupra sănătății tiroidei, imunității și metabolismului. De asemenea, creveții sunt ideali pentru cei care doresc să-și mențină greutatea.
„Cu alte cuvinte, creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp. Pentru numai 85 cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. În plus, conțin din belșug vitamina B12 și acid folic cu efect antianemic, 1 mg fier, 1 mg zinc, 50% din doza zilnică de seleniu și mult iod.
La capitolul surse de proteine, creveții sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele. Însă, la capitolul minerale, sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare: iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea și reglează funcția sexuală la bărbați, de unde și efectul afrodisiac. Iar pentru cei care vor să fie în formă, creveții sunt alimentul ideal pentru creșterea masei musculare.
Nici conținutul crescut de colesterol nu trebuie să vă sperie, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic. O dietă bogată în colesterol, adică 600 mg provenite din 300 g creveți/zi, produce o creștere a LDL colesterol cu 7%, dar și o creștere a HDL – fracția bună de colesterol – cu 12%!
În concluzie, prezența creveților în alimentație are un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge și, în plus, scade cu 13% nivelul de trigliceride. La o analiză mai atentă, se pare că avem în creveți un nou câștigător la categoria super-alimente. Din punct de vedere estetic, creveții arată bine în farfurie, conțin un pigment din familia carotenoizilor cu efect antioxidant și antiinflamator cât să vedem viața în roz”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News