În ciuda importanței sale nutriționale și a numeroaselor sale utilizări, peștele este una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare și, conform unei analize a cercetărilor recente, alergia la pește a fost autodenunțată de 2,2 la sută din populația europeană.
Cuprinzând peste 30.000 de specii, peștele este o sursă de proteine, grăsimi sănătoase, acizi grași omega-3, iod, vitamina D și calciu. În multe țări în curs de dezvoltare, peștele este principala sau singura sursă de proteine animale, iar datorită atenției actuale acordate sănătății și nutriției, există, de asemenea, o cerere crescută de pește în țările dezvoltate și cu venituri medii. Peștele este consumat într-o varietate de moduri, iar ouăle de pește, caviarul, pielea, gelatina și sângele pot declanșa reacții alergice. Mușchiul de pește poate fi consumat gătit, prăjit, murat și crud, dar încălzirea și prelucrarea nu pare să afecteze potența alergică. Mai degrabă, alergenicitatea variază în funcție de specie.1 Încorporat în forme crude, sub formă de pulbere și ulei, peștele este inclus și în alimentele procesate, iar produsele pe bază de gelatină și colagen din pește pot fi utilizate în articole nealimentare, cum ar fi capsule farmaceutice de gel și vaccinuri.
În Statele Unite, peștele este unul dintre primii opt alergeni alimentari, iar alergia la pește afectează în special adulții din țările scandinave. Deși multe alergii alimentare se dezvoltă în copilărie, aproximativ 40 la sută dintre cei alergici la pește au primele reacții la vârsta adultă. Din păcate, dacă sunteți alergic la un tip de pește, aveți un risc crescut de a reacționa la altele. În plus, există un risc ridicat de contaminare încrucișată cu alte specii de pește în medii precum piețele de pește și supermarketurile. Din aceste motive, persoanelor cu alergie la pește li se recomandă în mod normal să evite toate tipurile de pește.
Cele mai multe persoane cu alergie la pește pot avea simptome atunci când mănâncă diferite tipuri de pește. Acest lucru se numește reactivitate încrucișată și apare atunci când sistemul imunitar al organismului dumneavoastră identifică proteinele sau componentele din diferite substanțe ca fiind similare din punct de vedere structural sau biologic, declanșând astfel un răspuns. Cele mai frecvente reactivități încrucișate cu peștele sunt alte tipuri de pește cu oase, cum ar fi somonul, codul, tonul, heringul, crapul, crapul pilchard, talpa și păstrăvul.
Peștele este alcătuit din diferite tipuri de proteine care au toate caracteristici și implicații diferite. Cunoașterea proteinelor, sau a componentelor, din cadrul fiecărui alergen care vă declanșează simptomele vă poate ajuta să vă ghidați planul de gestionare. Ținând cont de acest lucru și pe baza istoricului simptomelor dumneavoastră, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate sugera ceva numit test de componente IgE specifice, care poate ajuta la dezvăluirea profilului de risc din care faceți parte.
Rezultatele testului dumneavoastră de testare a componentelor vor include denumirea componentelor (o serie de litere și numere și/sau numele). Furnizorul dvs. de servicii medicale va analiza probabil rezultatele împreună cu dvs., dar aici veți găsi o defalcare pe scurt pe care o puteți folosi ca referință, potrivit thermofisher.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News