Alertă de botulism în România! Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra alimentelor de care trebuie să ne ferim: „Aruncați-le din gospodărie”

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Tudor Ciuhodaru, foto Facebook
Descriere foto: Dr. Tudor Ciuhodaru, foto Facebook

E alertă de botulism în România! O persoană a ajuns la spital, după ce a consumat un anumit aliment. Medicul Tudor Ciuhodaru a spus ce trebuie să arunci neapărat din gospodărie.

Este alertă de botulism în România, după ce o persoană, în vârstă de 51 de ani, a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat conserve de pește. Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de conserve preparate în gospodărie. De asemenea, el a explicat ce trebuie să facem pentru a preveni infecția cu toxina botulinică, care este mortală.

„E risc de botulism alimentar. Mare atenție la consumul de conserve preparate în gospodărie. Mai ales în această perioadă. Verificați și aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă. Un pacient de 51 de ani ajuns la spital după ce a mâncat conserve de pește.

(!!!) În România nu există medicația de elecție (antitoxina botulinică) care a fost adusă din Republica Moldova. Anul trecut un pacient de 43 de ani a ajuns în stare critică iar altul a decedat după ingestia de alimente contaminate cu Clostridium”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Te-ar putea interesa și: Medicament de care orice român face abuz. Medicul Ciuhodaru: E legal, dar poate fi mortal. Antidotul pentru intoxicație e N-acetilcisteina

Toxina botulinică este mortală

„Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut că această boală:

1. Este rară, dar mortală.

2. Este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută.

3. Poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier (în special primăvara, după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie).

4. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă ce oferă condițiile necesare pentru producerea şi transmiterea toxinei botulinice. Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaerobe - Clostridium botulinum - să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine. Şi fructele, legumele, carnea de vită şi peștele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate cu strictețe regulile individuale de igienă.

5. Produsele din comerț produc ocazional epidemii, însă cel puţin unele dintre acestea se datorează depozitării, utilizării sau manipulării neadecvate făcute de cumpărător.

6. Toxina poate fi inactivată cu ușurință prin procedeele casnice obișnuite de preparare a alimentelor. Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.

7. Sporii, în schimb, sunt foarte rezistenți la căldură, necesitând pentru inactivare expunere la 120°C, ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune.

8. Botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine, deși perioada de incubație poate varia între 4 ore şi 8 zile.

a) Caracteristica este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin cei 3D: diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghițit); apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzând gâtul, brațele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficiență respiratorie şi la deces. Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumătate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe.

b) Greața, vărsăturile şi durerile abdominale pot apărea înainte sau după debutul paraliziei iar constipația şi retenția de urină fac parte adesea din tabloul clinic.

c) Sunt frecvente simptome ca amețeala, vederea încețoșată, gura uscată şi uneori durere şi uscăciunea în gât. Pacienții sunt în general alerți şi orientați, însă pot fi şi somnolenți, agitați şi anxioși.

d) Tipic, febra este absentă”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să facem pentru a preveni infecția cu toxina botulinică

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că trebuie să avem în vedere 3 lucruri importante:

1. Aplicați tehnicile de conservare corectă a alimentelor în gospodărie. Ele au drept scop îndepărtarea tuturor bacteriilor, de exemplu prin prepararea termică în oala sub presiune la 120 grade Celsius cel puţin 30 de minute.

2. Asigurați eliminarea eventualelor toxine: aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă.

3. Învățați să recunoașteți primele simptome. Nu temporizați prezentarea la spital atunci când la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate în casă, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrică progresivă descendentă, fără febră sau afectare senzorială. Primul ajutor constă în depurarea toxinei şi inițiere măsuri de prim ajutor ABC. Antitoxina reprezintă tratamentul de elecţie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel