Miercuri, 2 februarie 2022 (de la 19.00), ALEXANDRU TOMESCU, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, va interpreta pe celebra vioară de patrimoniu STRADIVARIUS Elder-Voicu una dintre creațiile ce poartă semnătura lui MOZART: Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră. Creată în 1775, lucrarea a avut premiera chiar în acel an, la Salzburg, în perioada sărbătorilor de iarnă. Evenimentul prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO la SALA RADIO se va desfășura sub bagheta lui RADU POPA, dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” – Timișoara.
Seara de la Sala Radio va debuta cu Sinfonia pentru suflători în sol minor, creație a cunoscutului compozitor italian de operă GAETANO DONIZETTI și se va încheia cu DVOŘÁK - Serenada în Mi major pentru orchestră de coarde.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, RADU POPA și-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. S-a format sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.
Cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între scenele de concert importante ale României (Ateneul Român, Sala Radio) și turnee în străinătate. Radu Popa a fost aplaudat pe podiumul Salii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio - 2009) sau la pupitrul orchestrelor filarmonice Janacek - Ostrava (Cehia), Transilvania – Cluj-Napoca, Banatul – Timișoara etc. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Göteborg, Lvov se înscriu printre destinațiile în care artistul susține concerte.
În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonoră a filmului Youth without youth (Tinerețe fără tinerețe) – regia: Francis Ford Copolla. Coloana sonoră a fost interpretată de Bucharest Metropolitan Orchestra (România), sub bagheta lui Radu Popa.
ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
Alexandru TOMESCU a câștigat – în noiembrie 2018 - pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News