O alimentație bogată în carne roșie, mai ales procesată, este asociată cu un risc crescut de declin cognitiv și pierdere de memorie. În schimb, dietele bazate pe fructe oleaginoase, leguminoase sau pește ar putea reduce riscul de demență cu 20%.
Un studiu publicat în revista Neurology arată că un consum ridicat de carne roșie procesată crește riscul de declin cognitiv comparativ cu persoanele care consumă foarte puțină carne roșie.
În plus, înlocuirea cărnii roșii procesate cu surse de proteine precum nucile și leguminoasele sau peștele poate reduce riscul de demență cu aproximativ 20%, potrivit cercetătorilor de la Mass General Brigham Hospital Network, Universitatea Harvard și de la Broad Institute (SUA).
Cercetarea a inclus 133.771 de participanți, cu o vârstă medie de 49 de ani. Dintre aceștia, 11.173 au fost diagnosticați cu demență pe o perioadă de urmărire de până la 43 de ani.
Participanții au completat un jurnal alimentar la fiecare doi sau patru ani, menționând ce alimente consumau și cât de des. Porția tipică de carne roșie a fost stabilită la 85 de grame. Persoanele care consumau zilnic un sfert sau mai mult dintr-o porție de carne roșie procesată (echivalentul a două felii de bacon, o felie și jumătate de mortadella sau un hot dog) aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau mai puțin de o zecime dintr-o porție zilnică. Carnea roșie procesată, precum baconul, hot dog-ul, salamul, cârnații și mortadella, a fost asociată cu riscuri mai mari pentru sănătatea cognitivă.
În schimb, carnea roșie neprocesată, precum vita, porc, miel sau hamburgeri, nu a arătat o asociere semnificativă cu riscul de demență, atunci când consumul zilnic era comparat între cei care mâncau mai puțin de o jumătate de porție și cei care mâncau una sau mai multe porții.
Carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi saturate și, conform studiilor anterioare, poate crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, care sunt asociate cu deteriorarea sănătății creierului.
Studiul a măsurat, de asemenea, deficiența cognitivă subiectivă, analizând un alt grup de 43.966 de participanți cu o vârstă medie de 78 de ani, care au completat sondaje despre memoria și capacitatea lor de gândire de două ori în timpul studiului.
Deficiența cognitivă subiectivă se referă la o persoană care raportează probleme de memorie și de gândire înainte ca orice afectare să fie suficient de semnificativă pentru a apărea la testele standard.
Participanții care au mâncat în medie 0,25 porții sau mai mult pe zi de carne roșie procesată au avut un risc cu 14% mai mare de această deteriorare, comparativ cu cei care au mâncat în medie mai puțin de 0,10 porții pe zi.
Cei care au mâncat una sau mai multe porții de carne roșie neprocesată pe zi au avut un risc cu 16% mai mare de declin cognitiv subiectiv, comparativ cu cei care au mâncat mai puțin de jumătate de porție pe zi.
Cercetătorii au investigat, de asemenea, legătura dintre consumul de carne roșie și microbiomul intestinal. Produsele de degradare bacteriană a cărnii, cum ar fi oxidul de N-trimetilamină (TMAO), ar putea contribui la disfuncțiile cognitive prin efectele asupra proteinelor implicate în boala Alzheimer, dar cercetările în acest domeniu sunt încă limitate. În plus, conținutul de grăsimi saturate și sare din carnea roșie poate dăuna și sănătății celulelor creierului.
Cercetătorii au descoperit că înlocuirea cărnii roșii procesate cu surse alternative de proteine, cum ar fi fructele oleaginoase, leguminoasele sau peștele, poate reduce riscul de demență cu aproximativ 20%.
Înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu una de nuci și leguminoase a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență, iar în cazul peștelui, riscul a scăzut cu 28%, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News