Postul poate fi o oportunitate de a aduce schimbări benefice în alimentație, dar este important să fim atenți la alegerile pe care le facem. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi esențiale pentru a ne hrăni corect în perioada postului, astfel încât să ne menținem energia și sănătatea, evitând capcanele unor alimentații prea calorice sau dezechilibrate.
Postul alimentar este un moment potrivit pentru a acorda o pauză organismului, dar și pentru a face alegeri alimentare mai conștiente. De obicei, postul înseamnă renunțarea la produsele de origine animală, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne neglijăm alimentația. De fapt, este o oportunitate de a mânca mai sănătos, de a înlocui carnea cu alimente vegetale și de a aduce mai multe legume și leguminoase în dieta zilnică.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, în această perioadă, este recomandat să nu ne abținem doar de la carne, ci și să fim atenți la combinațiile alimentare, pentru a evita surplusul de calorii. De exemplu, combinațiile de făinoase cu grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul, pot fi o capcană pentru creșterea în greutate. De asemenea, multe produse de post, cum ar fi patiseriile, cartofii prăjiți sau șnițelul de post, pot fi foarte calorice, așa că trebuie consumate cu moderație.
„Dacă e vineri, ce meniu alegem? Cu carne sau fără carne? La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: E mai sănătos să avem măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
Deci da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse. Nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză. Dacă postiți, țineți cont de câteva reguli: limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame. E e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente. Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel și cașcaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Leguminoasele (fasole, linte, mazăre, năut) sunt excelente surse de proteine vegetale și ar trebui incluse în meniu de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Nu uitați de verdețuri și crudități – sunt bogate în nutrienți și pot fi consumate fie proaspete, fie gătite, cu un minim de ulei. De asemenea, fructele sunt o sursă bună de vitamine și pot fi folosite ca deserturi naturale, dar trebuie consumate cu moderație.
Un alt aliment care nu trebuie să lipsească în perioada postului este fasolea. Aceasta este bogată în fibre, minerale și proteine vegetale și ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.
„Fasolea fiartă corect nu balonează și este mai puțin calorică decât alte alimente de post, precum pâinea sau cartofii. Este o alegere excelentă pentru o dietă sănătoasă”, adaugă Mihaela Bilic.
În concluzie, postul poate fi o perioadă benefică pentru organism, atâta timp cât ne concentrăm pe o alimentație echilibrată și sănătoasă. Alegerea alimentelor corecte și evitarea exceselelor sunt cheia pentru a menține sănătatea și energia pe parcursul acestei perioade. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei. Postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase. Consumați fructele cu moderație. Sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post. Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre, alături de bobul de fasole.
Când ați mâncat ultima oară fasole? Fiartă corect nu balonează și îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful. Scade colesterolul din sânge, are minerale din belșug și glucide cu absorbție lentă. Nu aveți timp de gătit? Atunci apelați la conserve. Fasolea din conserve e gata fiartă și în câteva minute mâncarea e gata. Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News