Alimentele, adevărate medicamente pentru sănătatea noastră. Prof. Dr. Dan Vodnar a oferit o serie de sfaturi

Data publicării:
Sursă foto: Captură foto Podcast Damian Drăghici
Descriere foto: Sursă foto: Captură foto Podcast Damian Drăghici

Invitat la podcastul lui Damian Drăghici, Prof. Dr. Dan Vodnar a vorbit despre importanța gătitului acasă, dar și despre cel mai bun mod de a prepara alimentele. 

Profesorul Dan Vodnar subliniază importanța alimentelor ca adevărate medicamente pentru organismul nostru, explicând că societatea modernă a pierdut această conexiune. În loc să privim mâncarea ca pe un mijloc de a ne susține sănătatea, tindem să o folosim ca răspuns la stările emoționale, apelând frecvent la produse ultraprocesate. Acestea oferă o senzație rapidă de confort, dar sunt sărace în nutrienți și bogate în calorii, fiind supuse unor procese tehnologice complexe care reduc valoarea lor nutrițională. De asemenea, Dr. Dan Vodnar a făcut o distincție clară între procesarea alimentelor, care poate fi benefică, și ultraprocesare, care este dăunătoare.

„Alimentele sunt medicamentele noastre”

„Alimentele sunt medicamentele noastre. Doar că în zilele noastre am uitat de lucrul acesta, iar alimentele sunt cumva transformate în partenerii noștri. În momentul în care avem stări emoționale diferite dăm iama în supermarket la o mâncare ultraprocesată pentru că aceea este cea care ne reechilibrează rapid și ne pune emoțional într-o zonă de confort. Din păcate, și aceste alimente au această componentă a superficialității din punct de vedere nutrițional.

Trebuie să înțelegem care este diferența dintre procesare și ultraprocesare. Apa, dacă o fierbem, este procesată. Carnea, dacă o gătim, este procesată, indiferent de modul în care o preparăm. Tot ce înseamnă ultraprocesare înseamnă, de fapt, tehnologii înșiruite care nu fac nimic altceva decât să descarce alimentul de energie și de compoziția în micronutrienți. Se întâmplă o concentrare a acestor macronutrienți care aduc un aport caloric enorm”, a precizat Prof. Dr. Dan Vodnar.

Te-ar putea interesa și: Ce cantitate de proteine ar trebui să consumi zilnic. Medicul Mihail Pautov: „Reprezintă minimul necesar pentru ca organismul să nu aibă deficit”

„Nu avem nevoie de alimente complexe”

În plus, Dr. Dan Vodnar atrage atenția asupra unei alte probleme esențiale: renunțarea la gătitul acasă, din comoditate sau lipsă de timp. Acesta a menționat că acest act reprezintă nu doar un mod de a oferi organismului nutrienți adecvați, ci și o oportunitate de socializare și conexiune cu familia. Gătitul acasă, fie că vorbim despre prăjire, coacere sau prepararea la aburi, este esențial pentru un stil de viață echilibrat.

Mai mult, aceste tehnici oferă o varietate de beneficii, de la gustul plăcut al prăjirii la impactul mai puțin invaziv al gătitului la aburi asupra structurii alimentelor. Profesorul Vodnar subliniază, de asemenea, că echilibrul între tehnicile de gătit este cheia. Deși prăjirea poate oferi satisfacții gustative, gătitul la abur este mai benefic din punct de vedere nutrițional. 

„Nu ne trebuie doctorate să învățăm să gătim, noi nu avem nevoie de alimente complexe. În momentul în care ne gândim că este complicat să gătim acasă, de fapt nu ne acordăm respect organismului nostru. Mâncatul acasă nu înseamnă doar nutrienți corecți, înseamnă și o socializare, să stai cu familia într-un moment esențial pentru familie și comunicarea din familie. Să mănânci corect nu reprezintă doar o înșiruire de macronutrienți și micronutrienți corect într-un aliment.

Noi punem suflet când gătim. Fie că vorbim despre prăjit, copt, gătit la aburi, toate aceste tehnici sunt ușor de utilizat și sunt corecte. Important este cât de mult încercăm la o masă să utilizăm doar alimente prăjite. Dacă facem un mix din cele trei tehnici, trăim într-un echilibru. Avem nevoie de prăjit pentru că ne dă o senzație foarte bună din punct de vedere gustativ, ne împlinește. Din punct de vedere nutrițional, avem nevoie de gătitul la abur. Gătitul la abur este mai puțin invaziv asupra celulelor unui aliment. Fiertul e bun când faci ciorbe sau supe”, a explicat Prof. Dr. Dan Vodnar, în cadrul podcastului lui Damian Drăghici.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel