Consumul ridicat de zahăr adăugat este asociat cu probleme precum obezitatea, cariile și bolile cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Organizația Mondială a Sănătății, de exemplu, recomandă menținerea zahărului adăugat la mai puțin de 5% din totalul caloriilor.
Cu toate acestea, poate fi complicat să evitați zahărul adăugat, având în vedere că mai mult de două treimi din alimentele ambalate conțin această substanță, potrivit unui articol din 2013 publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Deși toată lumea știe că produse precum sucurile, prăjiturile și înghețata sunt pline de zahăr adăugat, există o mulțime de alimente și băuturi aparent sănătoase care conțin o mulțime de zahăr adăugat.
Fructe uscate
Fructele uscate sună ca o opțiune de gustare sănătoasă și, în multe privințe, așa este. Fructele uscate conțin fibrele și micronutrienții din fructele proaspete, dar, deoarece apa a fost îndepărtată, zaharurile naturale din fructe sunt mult mai concentrate.
Potrivit WebMD, 1 cană de fructe uscate amestecate conține aproximativ 92 de grame de zahăr. Asta este mult mai mult decât un volum comparabil chiar și din cele mai zaharoase fructe proaspete. De exemplu, o cană de mango proaspăt conține doar 23 de grame de zahăr, în timp ce cireșele conțin 20 de grame, iar strugurii au 15 grame, notează MyFoodData.
Este greu să mănânci prea multe fructe proaspete, deoarece toată apa pe care o conțin te ajută să te saturi mult mai rapid. Fructele uscate, pe de altă parte, sunt foarte ușor de ronțăit.
Și doar pentru că zahărul din fructele uscate este "natural" nu înseamnă că este bun pentru tine atunci când este consumat în cantități mari. Fructele au un conținut ridicat de fructoză, un zahăr simplu. Spre deosebire de glucoză, care poate fi folosită de fiecare celulă din corpul tău, fructoza poate fi procesată doar de ficat.
Iaurtul aromat
Iaurtul simplu este, fără îndoială, o alegere alimentară sănătoasă. Varietățile aromate, pe de altă parte, pot conține la fel de mult zahăr ca un desert decadent. Toate iaurturile conțin zahăr în mod natural, cunoscut sub numele de lactoză. Organismul îl descompune în alte două zaharuri: glucoză și galactoză.
Lactoza conferă produselor lactate o aromă ușor dulce. Pe lângă faptul că servește ca sursă de energie, lactoza ajută la absorbția calciului și a magneziului și poate acționa ca un aliment prebiotic pentru microbiomul nostru intestinal.
Spre deosebire de alte zaharuri, lactoza are un scor scăzut pe indicele glicemic, ceea ce înseamnă că nu va crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede ca alte zaharuri precum zaharoza (zahăr de masă). Cu toate acestea, multe persoane își pierd capacitatea de a descompune corect lactoza pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit Medical News Today.
Cu toate acestea, multe iaurturi conțin zahăr adăugat pentru a le face mai gustoase.
Smoothie
Smoothie-urile au reputația de a fi o opțiune de masă sănătoasă și convenabilă, dar conțin mult zahăr. Acestea ar trebui considerate mai degrabă un desert decât o masă echilibrată.
În timp ce grăsimile alimentare sunt adesea învinuite pentru creșterea nivelului de colesterol, zahărul poate avea un rol și mai mare. Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology în 2007 a urmărit mai mult de 15.000 de femei timp de 9-11 ani și a concluzionat că cele care au consumat mai mult zahăr au avut niveluri mai ridicate de colesterol și au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
Un alt studiu, publicat în Journal of the American Heart Association în 2020, a analizat în mod specific legătura dintre problemele legate de colesterol și băuturile îndulcite cu zahăr. În timp ce sucurile acidulate pot fi prima dintre aceste băuturi care ne vine în minte, băuturile din comerț pe bază de fructe se potrivesc cu siguranță.
Citește și: Ce spune Mihaela Bilic despre laptele vegetal: „Este vorba de o apă albicioasă, fără valoare nutritivă”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News