Medicul Mihail Pautov a explicat care sunt alimentele ce pot cauza un miros neplăcut al respirației și mecanismele din spatele acestui fenomen.
Halitoza, sau respirația urât mirositoare, este o problemă frecventă care poate avea cauze diverse, de la igiena orală deficitară până la anumite afecțiuni medicale. Totuși, unul dintre factorii principali care contribuie la acest fenomen este dieta. Anumite alimente, prin compoziția lor chimică, pot duce la eliberarea unor substanțe ce provoacă un miros neplăcut. Medicul Mihail Pautov a explicat cum unele alimente specifice sunt direct responsabile pentru respirația neplăcută.
Te-ar putea interesa și: Cum să reduci pofta de dulce. Recomandările medicului Mihail Pautov: „Trebuie să fii atent la următoarele sfaturi”
Anumite alimente consumate zilnic pot contribui la apariția halitozei prin eliberarea unor substanțe precum hidrogenul sulfurat, cunoscut pentru mirosul său distinctiv de ouă stricate. Printre cele mai frecvente cauze alimentare ale respirației urât mirositoare se numără usturoiul și ceapa, legumele crucifere, peștele și mezelurile.
Usturoiul și ceapa sunt cunoscute pentru efectul lor asupra respirației. Potrivit medicului Mihail Pautov, acestea conțin alil metil sulfid, o substanță care, după digestie, este absorbită în sânge și ulterior eliminată prin plămâni și piele, ceea ce înseamnă că periajul dentar intens nu este suficient pentru a neutraliza mirosul.
Legumele crucifere, precum broccoli, varza și conopida, contribuie, de asemenea, la mirosul neplăcut din gură.
Peștele este o altă sursă comună de halitoză, datorită conținutului său de trimetilamină. La unele persoane, o mutație genetică împiedică digestia corectă a acestei substanțe, ceea ce face ca mirosul să fie și mai persistent.
Nu în ultimul rând, mezelurile contribuie la respirația urât mirositoare prin aditivii cu sulf pe care îi conțin. Acești compuși sunt descompuși în gură și generează mirosuri neplăcute.
Te-ar putea interesa și: Mezelurile provoacă cancer? Riscurile consumului de carne procesată explicate de medicul Mihail Pautov
„E posibil să ai halitoză atunci când mănânci alimente care prin descompunerea în gură creează hidrogen sulfurat. Hidrogenul sulfurat are un miros distinctiv asemănător cu ouăle stricate.
1. Usturoi și ceapă. O să ziceți că e la mintea cocoșului. Mănânci usturoi și ceapă, te speli 10 minute pe dinți și surpriza este că nu o să fie ok. Ambele conțin alil metil sulfid, substanță care, după digestie, este absorbită în sânge și ajunge la plămâni și la piele și pe acolo este excretată.
2. Legumele crucifere, adică broccoli, varză, conopidă.
3. Peștele. Are o substanță care se numește trimetilamină. Este o substanță care dă concret miros de pește și există persoane care au o mutație genetică care nu le permite digestia acestei substanțe.
4. Mezelurile. Ele conțin tot felul de aditivi care conțin sulf și care se vor descompune în gură și gura o să miroasă urât”, a spus medicul Mihail Pautov, în mediul online.
@doctor.mihail Anumite alimente pot fi cauza respirației urât mirositoare. Iată care sunt ☝????????????⚕️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News