Iată ce alimente trebuie se incluzi constant în dieta ta, pentru că avantajele sunt semnificative.
Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea și anumite probleme de sănătate specifice, cum ar fi, spre exemplu, demența și tulburările cognitive, care afectează din ce în ce mai multe persoane.
Totuși, pe lângă experiențele personale și stresul pe care fiecare persoană îl are în fiecare zi, există alți factori, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, care pot avea un impact dramatic asupra sănătății tale cognitive. Un studiu din 2022 publicat în revista Nutrients spune că există "mai multe componente alimentare, cum ar fi carbohidrații, grăsimile și hormonii, despre care se spune că influențează acest plan".
"Într-adevăr, frecvența consumului de alimente sănătoase sau nesănătoase se corelează perfect cu performanțe cognitive mai bune sau mai slabe la adulți", scriu cercetătorii, potrivit Bestlife. "S-ar părea, prin urmare, că dieta noastră afectează în mod direct sănătatea creierului și probabilitatea de a dezvolta demență și tulburări neurodegenerative la o vârstă mai înaintată."
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, rucola, varza sau simpla salată se numără printre cele mai bune alimente care stimulează memoria. De fapt, atunci când un grup de cercetători a analizat datele de evaluare cognitivă de la 960 de participanți la Memory and Aging Project, au descoperit că doar o porție zilnică de legume cu frunze verzi a avut un efect pozitiv asupra acestui lucru.
"Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la încetinirea declinului abilităților cognitive odată cu înaintarea în vârstă, poate datorită acțiunilor neuroprotectoare ale luteinei, folatului, betacarotenului și filocotonului", spune studiul din 2018. "Adăugarea unei porții zilnice de legume cu frunze verzi în dieta proprie poate fi o modalitate simplă de a contribui la sănătatea creierului."
Wasabi
Wasabi, folosit de regulă atunci când savurazați sushi, este un alt aliment care vă poate îmbunătăți semnificativ memoria. Un studiu din 2023 pe această temă, publicat în revista Nutrients, a inclus 72 de subiecți sănătoși cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani. Cercetătorii au instruit jumătate dintre subiecți să ia 100 de miligrame de extract de wasabi în fiecare seară iar beneficiile la nivel cognitiv s-au observat după 3 luni de zile.
Pește gras
Peștele gras este un alt adaos grozav la dieta, dacă vrei să-ți stimulezi creierul, atâta timp cât îl consumi cu moderație. Experții sugerează să mănânci pește de cel puțin două ori pe săptămână, selectând soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi conservele de ton, somon sau cod.
Mai mult, peștele gras este plin de grăsimi nesaturate sănătoase, numite omegas.
"Dacă mănânci acizi grași omega-3 atunci acest lucru îți va îmbunătăți capacitatea de acumulare a informațiilor, memoria, bunăstarea cognitivă și fluxul sanguin în creier", explică un studiu din 2022 publicat în revista Cureus.
Nucile
Pline de proteine și grăsimi sănătoase, polinesaturate, nucile sunt, de asemenea, considerate benefice pentru creier și memorie. În special, acestea conțin acid alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 care a fost asociat cu o mai bună sănătate a inimii și a creierului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News