O dietă echilibrată și variată trebuie să includă probiotice naturale, esențiale pentru sănătatea florei intestinale și pentru starea generală de bine.
Planificarea unei diete echilibrate implică informare și organizare, pentru a înțelege ce alimente trebuie consumate în cantități mai mari, care doar ocazional și care ar trebui evitate pe cât posibil. Odată ce aceste principii sunt stabilite, diversificarea meniului devine mai ușoară, mai ales dacă suntem deschiși să explorăm ingrediente și rețete neobișnuite. De exemplu, putem încerca preparate din alte culturi care răspund nevoilor noastre nutriționale și aduc un plus de originalitate mesei.
Plictiseala nu ar trebui să existe în timpul mesei, mai ales având în vedere numeroasele rețete disponibile. Experimentarea cu noi arome, inspirate din diverse colțuri ale lumii, poate transforma rutina alimentară într-o experiență interesantă. Dacă alegem alimente sănătoase, câștigul este dublu. Acesta este și cazul „aurului alb”, adică varza murată, un preparat tradițional german care a câștigat popularitate și în bucătăriile noastre. Pe lângă faptul că oferă o notă inedită mâncărurilor, varza murată este un probiotic natural excelent pentru sănătatea florei intestinale.
Te-ar putea interesa și: Stafide sau prune uscate? Doctor Mihaela Bilic a dezvăluit care este alegerea mai bună pentru sănătate
Varza murată este obținută prin fermentarea frunzelor proaspete de varză. În timpul procesului de fermentație, bacteriile și drojdiile interacționează cu zaharurile eliberate de varză, producând acid lactic, esențial pentru dezvoltarea probioticelor. De asemenea, varza murată este o sursă importantă de nutrienți, precum vitaminele A, B1, B2, B6, acid folic, C și K2, dar și minerale, cum ar fi calciul, fierul, potasiul, sodiul și fosforul.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C și fier, varza murată întărește sistemul imunitar și are proprietăți antioxidante. Totodată, datorită menachinonei pe care o conține, contribuie la menținerea sănătății oaselor și reduce riscul de boli cardiovasculare, ajutând la scăderea nivelului colesterolului. Însă, cel mai important beneficiu al acesteia este efectul probiotic, care sprijină sănătatea generală a organismului.
Te-ar putea interesa și: Activitatea care îmbunătățește memoria și reduce stresul. Poate fi făcută de oricine, indiferent de vârstă
Consumul de varză murată îmbunătățește digestia, favorizează absorbția nutrienților la nivel intestinal, ajută la digerarea lactozei și combate aciditatea gastrică. În plus, menține sănătatea intestinelor și reduce riscul de apariție a bolilor inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau sindromul colonului iritabil. Fiind săracă în calorii și bogată în fibre, este ideală și în dietele de slăbit.
Prin stimularea funcționării optime a intestinelor, varza murată contribuie și la reducerea stresului și anxietății, datorită legăturii dintre sănătatea intestinală și cea a creierului. Echilibrul unuia influențează pozitiv starea celuilalt, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News