Alimentul care favorizează pierderea în greutate și reglează colesterolul

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Alegerea alimentelor potrivite pentru a avea o dietă variată și sănătoasă aduce numeroase beneficii, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute.

Pe măsură ce aflăm mai multe despre alimentație și nutriție, avem acces la o cantitate mai mare de informații despre anumite alimente și superalimente, ceea ce ne ajută să conștientizăm ce includem și ce excluzăm din lista de cumpărături, încurajându-ne să facem alegeri conștiente și responsabile.

Cunoașterea proprietăților unor alimente ne poate ajuta să decidem să le includem în mod obișnuit în coșul de cumpărături, să le păstrăm pentru ocazii speciale sau să le evităm pe cât posibil. Acesta este cazul castraveților, un ingredient la care poate nu ne-am gândit decât pentru a pregăti o rețetă anume, dar care poate deveni indispensabil odată ce aflăm tot ce poate face pentru noi și sănătatea noastră, desigur, dacă este consumat cu moderație și în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate.

Beneficiile castraveților în alimentație

Deși este un aliment obișnuit, castravetele este foarte puțin cunoscut, deoarece beneficiile pe care le poate aduce consumul său pentru sănătate nu sunt întotdeauna evidente, dincolo de proprietățile sale de a ajuta la pierderea în greutate, fiind un aliment ușor, sărac în calorii, bogat în apă (aproape 95% din castravete este apă, ceea ce îl face un excelent diuretic) și, de asemenea, în fibre, ceea ce contribuie la creșterea sațietății, reducând apetitul între mese pentru o perioadă mai lungă. Cu toate acestea, castravetele este mult mai mult decât un aliment pe care îl includem atunci când dorim să slăbim; are și multe alte beneficii.

Castraveții conțin o cantitate mare de nutrienți, o mică cantitate de vitamina C, provitamina A, dar mai ales vitamine din grupul B, precum și minerale cum ar fi acidul folic, calciul, fierul sau magneziul. Datorită cantităților de fibre și antioxidanți pe care le conține, ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, favorizând reducerea grăsimilor, cum ar fi trigliceridele și colesterolul LDL (sau „colesterolul rău”). De asemenea, este bogat în apă, magneziu și potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, favorizând eliminarea excesului de sodiu prin urină.

Castraveții îmbunătățesc digestia și ameliorează constipația, mai ales dacă sunt consumați cu coajă. În plus, castraveții conțin siliciu, care ajută la întărirea unghiilor și a părului, fiind important pentru formarea colagenului și contribuind la densitatea minerală osoasă. Ajută la menținerea sănătății osoase datorită vitaminei K pe care o conține.

Are consumul de castraveți contraindicații?

Este adevărat că este destul de sigur consumul de castraveți, atâta timp cât sunt consumați cu moderație. Totuși, din cauza conținutului ridicat de fibre, se recomandă evitarea consumului în caz de diaree sau indigestie, deoarece ar putea agrava disconfortul. De asemenea, persoanele care iau anticoagulante ar trebui să își modereze consumul, din cauza nivelurilor ridicate de vitamina K.

În anumite cazuri, un consum excesiv ar putea provoca o pierdere de minerale din cauza proprietăților diuretice, prin care eliminăm toxine, dar și alte substanțe, ceea ce ar putea duce la oboseală musculară și slăbiciune, notează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel