Alimentul pe care îl ai în bucătărie și care reduce riscul de boli grave. Mihaela Bilic: „Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul care nu ar trebui să ne lipsească niciodată din meniu în zilele călduroase. Nu numai că este delicios, ci este și extrem de benefic pentru sănătate.

Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, mai ales pe timpul verii. Sunt gustoase, sănătoase și pot fi folosite într-o varietate de feluri de mâncare, de la salate la sosuri și supe.

Roșiile au puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit o serie de motive pentru care acestea ar trebui să fie nelipsite din meniul oricărei zile de vară. Cu un conținut ridicat de apă și nutrienți esențiali, roșiile sunt ideale pentru hidratarea și hrănirea organismului în zilele călduroase. Dar beneficiile lor nu se opresc aici. 

„Roșii de vară. Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”? Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu. Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Te-ar putea interesa și: Anca Alungulesei, alimentele care ajută concentrarea, energia și memoria. Sunt la îndemâna oricui

Medicul nutriționist a dezvăluit și alte secrete despre roșii:

- Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.

- Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).

- Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.

- Aciditatea din roșie crește absorbția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.

- Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.

Te-ar putea interesa și: Cu ce să înlocuiești sucul acidulat. Dr. Mihail: „E de 10 ori mai bun, decât să bei 55 de grame de zahăr într-o cană”

Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer

De asemenea, potrivit medicului nutriționist, cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 de grame de sos tomat/zi. Totodată, un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

„Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii.

Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza. Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel