Alimentul pe care trebuie să-l mănânci toamna. Mihaela Bilic: „Este ingredientul campion ca efect antidepresiv”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic/sursă foto:podcast Damian Drăghici
Descriere foto: Mihaela Bilic/sursă foto:podcast Damian Drăghici

Odată cu venirea toamnei, medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă un aliment pe care românii ar trebui să-l mânânce în această perioadă.

Odată cu venirea toamnei, românii nu doar că își adaptează garderoba la noile temperaturi, ci își ajustează și obiceiurile alimentare. Mihaela Bilic vine cu o recomandare pentru a combate astenia de toamnă: brânza. Potrivit medicului nutriționist, brânza are un puternic efect antidepresiv, fiind un aliment ideal pentru a face față schimbărilor de dispoziție cauzate de vremea rece și mohorâtă.

Alimentul pe care trebuie să-l mănânci toamna. Mihaela Bilic: „Este ingredientul campion ca efect antidepresiv”

Mihaela Bilic subliniază că, în special, brânza încălzită este cea care aduce cele mai mari beneficii. Indiferent dacă este prăjită sau topită, aceasta este un ingredient cu efect antidepresiv puternic.

Un exemplu de brânză recomandată de Mihaela Bilic este halloumi, o specialitate cipriotă. Este dificil de consumat în forma sa crudă, însă se transformă spectaculos este prăjită sau pusă pe grătar. Este un produs unic, popular în țările din jurul Mediteranei, de la Liban până la Turcia, și se consumă cel mai bine cât este caldă.

Te-ar putea interesa și: Descoperirea pe care a făcut-o Mihaela Bilic despre mâncare, după șase luni de trai la țară: „Am ajuns pe pielea mea la niște concluzii”

„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel.

Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!

Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

„La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit fondue”

O altă opțiune menționată de medicul nutriționist este fondue, un fel de mâncare extrem de apreciat în Franța și Elveția. „La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit “fondue”. Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Exista vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, asa cum exista amestecuri de brânza pentru fondue in toate supermarketurile.

Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie - nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.

Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel