Tenorul Alin Stoica a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, cum a fost întâlnirea cu Papa Francis, după ce a fost invitat să cânte la Vatican, cu prilejul concertului de Crăciun.
Spectacola: Din America la Monaco, din Italia În Indonezia iar lista cu țările în care ai cântat poate continua. Când erai mic nimic nu prevestea profesia de azi. Cum ai ajuns să cânți ?
Alin Stoica: Într-adevăr, atunci când eram copil nimic nu prevestea că aș ajunge vreodată să cânt așa cum o fac azi. Însă, mereu am ascultat și am crescut cu muzică bună și am cântat colinde, an de an. În clasa a 8-a mi s-a dezvoltat foarte mult vocea iar nașa mea mi-a spus că ar trebui să mă asculte cineva de specialitate. Astfel am acceptat să merg să fiu testat la liceul de muzică Dinu Lipatti de către doamna profesor Cristina Măgureanu. Iar domnia sa a zis că dărâmă liceul dacă eu nu intru cu vocea pe care o am. A spus că am o voce excepțională. M-a încurajat foarte tare și cumva mi-a inspirat încredere, dorindu-mi mult să fac muzică. E adevărat că a fost și o chemare interioară, dar a contat enorm că ai mei m-au sprijinit și că doamna profesor îmi insuflase încredere. Așa am ajuns unde sunt astăzi. Chiar dacă nu am început de mic copil să studiez un instrument sau să studiez teorie muzicală ori să îmi dezvolt vocea într-un mod profesionist, iată ca am mers pe acest drum, am recuperat prin multă muncă. Așa a vrut Dumnezeu.
Spectacola: Ce părere au buncii tăi, care te-au și crescut, de performanța incredibilă pe care ai reușit-o ?
Alin Stoica: Bunicii mei au fost tare mândri de mine, de tot ceea ce am reușit să realizez. Din păcate, pe bunicul nu-l mai am din 2019, lucru care m-a dărâmat puțin. El a fost stâlpul meu și mi-a fost foarte greu să continuu mai ales să umplu acel gol și să devin, cumva, stâlpul familiei. Mi-aș dori să ajung măcar jumătate din bărbatul care a fost bunicul meu. Vreau să spun ca era tare mândru de mine. Dacă ar fi trăit, acum ar fi fost și mai mândru, pentru că mi-ar fi cunoscut copilul, de care cu siguranță s-ar fi îndrăgostit iremedialbil. Bineînțeles că aceste noi performanțe l-ar fi făcut din nou să plângă de mulțumire și fericire, așa cum o făcea de fiecare dată când urcam pe scenă. Îl vedeam cu lacrimi în ochi. Era emoționat de succesul pe care îl aveam de fiecare dată. Bunica mea e mândră, vine să mă vadă în spectacole la Operă. Este foarte bucuroasă. Ce să zic? E minunat să vezi că ai tăi sunt mândri de tine!
Spectacola: Ai performat alături de nume sonore în lumea muzicii cum ar fi: Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu, Lara Fabian, maestrul Gheorghe Zamfir. Cum te-au impactat aceste experiențe?
Alin Stoica: Experiențele de a cânta alături de aceste mari nume ale liricii mondiale sunt extraordinare. M-au impactat în cel mai pozitiv mod posibil, pentru că numai stând alături de aceste somități, respirând același aer, efectiv înveți. Înveți doar uitându-te la ei, înveți ascultându-i și te rogi să se ia și la tine un pic din enerigia lor extraordinară. Într-adevăr, a contat fiecare experiență de a cânta alături de ei. Mereu am plecat în primul rând mult mai bogat sufletește. Cu siguranță este onorant și o bucurie să fiu pe scenă cu un artist mare. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a îngăduit să ajung în aceste situații.
Spectacola: Pe 21 ianuarie, urci pe scena Sălii Palatului alături de soprana Stephanie Radu (soția ta), soprana Ana Cebotari și tenorul Vlad Miriță. Suneți parte din show-ul aniversar 10 ani de la lansarea filmului FROZEN. Ce va vedea publicul acolo și cum te simți să fii parte din acest proiect ?
Alin Stoica: Sunt foarte bucuros că fac parte din acest proiect. Sunt și mai bucuros că pot să fiu alături de soția mea, Stephanie Radu, de prietenul meu bun, Vlad Miriță, și de Ana Cebotari, iarăși o prietenă foarte bună, de ani de zile, și chiar parteneră de scenă, cântând de multe ori împreună. Și alături de Vlad am performat într-un concert. Bucuria este cu atât mai mare cu cât acest show marchează 10 ani de la lansarea filmului ”Frozen”. Privesc cu optimism și nerăbdare către acest moment. Sunt sigur că va fi un mare succes. Muzica este fenomenală, deci nu are cum să nu fie un succes. Iar aceste voci frumoase vor îmbogăți planul sonor și vor avea aport în succesul evenimentului.
Spectacola: Ai fost invitat la Vatican și ai cântat în cadrul Concertului de Crăciun, pentru ca mai apoi să intri în istorie ca fiind primul tenor român primit de Papă. Ce i-ai spus și ce ți-a spus ?
Alin Stoica: Întâlnirea cu Papa a fost o experiență deosebită, înălțătoare. I-am spus: ”Sanctitate, vă implor cu recunoștiință, să vă rugați și pentru liniștea și bunăstarea poporului român.” Apoi i-am dăruit un obiect artistic ce ilustrează geniul universal brâncușian, știind că a doua zi urma să fie ziua lui. I-am urat ”La mulți ani!” iar el m-a biencuvântat și mi-a urat mult succes în concertul de Crăciun pe care trebuia să îl susțin seara. Părea că știa cine sunt, că fusese informat. Era doar un zâmbet, plin de bucrie și relaxat. M-a bucurat foarte tare că am primit binecuvântarea lui.
Spectacola: Știm că ai fost acasă la marele Luciano Pavarotti. Cum așa ?
Alin Stoica: Am câștigat Premiul Luciano Pavarotti iar acesta a venit și cu invitația de a susține două recitaluri în casa lui. A fost o experiență deosebită să stau acolo unde Luciano Pavarotti își petrecea majoritatea timpului alături de prieteni, de familie. Am cântat la pianul lui. M-am uitat prin dulapurile lui pline cu acele cămăși colorate. Le tot atingeam și îmi spuneam: ”Doamne Ajută să preiau un pic de carismă pavarotiană.” A fost fascinant și m-am simițit foarte bine în casa lui. O experiență din care am învățat destul de multe. Am văzut cum trăia acest mare artist, acest artist solar pe care l-a avut opera.
Spectacola: Tu și soția ta obișnuiți să cântați prin casă, pur și simplu ? Dar băiețelului îi cântați ?
Alin Stoica: Da, se întâmplă de multe ori să cântăm și prin casă. De obicei, când avem de cântat sau de studiat mergem la Operă și o facem acolo. Însă, atunci când se întâmplă să mai cântăm și prin casă bineînțeles că al nostru copil ne taxează. În sensul că ne imită de multe ori și ne cântă și el. Este foarte talentat. Deși Nicholas are numai 2 ani, auzul îi este perfect și imită foarte bine ce aude. Ceea ce mă duce cu gândul că, probail, va urma ceva în acet domeniu. Firește că nu îl va forța nimeni, va fi alegerea lui. Dar este clar atras de muzică.
Spectacola: Cochetezi doar cu muzica de operă sau asculți și alte genuri ? Ce anume ?
Alin Stoica: Ascult și alte genuri de muzică. Și nu doar că ascult, dar și colaborez cu artiști pop. Am colaborat cu Cătălin Crișan, care mi-a scris și o piesă. Am colaborat cu Trooper, alături de care am ajuns în finala Eurovision Romania și am luat și locul 2 la votul publicului - ceea ce este extraordinar pentru România și pentru o formație heavy metal. Am cântat și colaborat cu Bibanu pentru proiectul Hip Hopera. Am adus împreună hip hopul și rap-ul, care vin din stradă, și opera, care este nișă și este la papion. Eu zic că le-am combinat foarte bine și frumos eu, Bibanu și soția mea. Sper ca acest proiect să prindă la public. Am o melodie scoasă și cu Trooper: ”Lumea s-a stins”. Deci, cochetez cu rap-ul, cu rock-ul și cu pop-ul. Am cântat și cânt cu foarte mulți artiști pop și din alte genuri. De exemplu, am făcut evenimentul ”Crăciunul lui Nicholas”, avem deja 2 ediții, iar invitați au fost cântăreți de muzică pop cunoscuți.
Spectacola: Ce pregătești pentru 2024 ?
Alin Stoica: Pentru 2024 pregătesc multe proiecte, dar nu pot dezvălui foarte multe în acest moment. Vor fi multe concerte, multe spectacole și, probabil, piese și videoclipuri noi. Sper din suflet să fie un an mai bun, fructuos, plin de muzică buna și, Doamne ajută!, să răsune vocea mea cât mai bine și mai frumos pentru dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News