Zahărul este un aliment pe care îl consumăm zilnic, însă puțini cunoaștem care sunt riscurile la care ne supunem atunci când folosim acest aliment.
De cele mai multe ori, informațiile pe care le găsim despre zahăr sunt contradictorii, iar consecințele sale asupra sănătății sunt adesea dezbătute în zilele noastre. Astfel, iată câteva mituri mai puțin știute despre zahăr.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o expertiză de aproximativ 15 ani în domeniul alimentației, a vorbit deschis în cadrul emisiunii ,,La Măruță”, despre zahăr, acest drog pe care îl consumăm zilnic, fără să știm cât de nociv poate să fie.
Chiar dacă este extrem de gustos, zahărul nu poate fi un aliment indispensabil sănătății organismului, așa cum ne mințim mulți dintre noi. Mai mult decât atât, surprinderea multora este că zahărul se găsește și în alimente sănătoase, precum ar fi fructele sau unele legume, nu doar în vestitele dulciuri.
În cadrul emisiunii precizate anterior, Anca Alungulesei a vorbit despre cunoscutele mituri, cum că dulciurile îți dau energie:
,,Consumul de zahăr ne prostește la propriu, pentru că neuronii noștri mor, iar capacitatea noastră de învățare scade... Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre zahăr este că acesta dă energie. Da, zahărul îți dă energie pe moment, dar energia aceasta durează foarte puțin și în maximum 20-30 de minute energia scade brusc și ți se va face foame din nou.”, a explicat Anca Alungulesei.
Adesea ne confruntăm cu ,,pofta de ceva dulce” și auzim că este sănătos să consumăm zahăr pentru a ne lua de acolo niște vitamine și minerale. Această afirmație este una eronată, după cum explică și terapeutul în nutriție, deoarece ,,poftele de zahăr” creează un dezechilibrul de minerale, în special de zinc și de magneziu:
,,Zahărul ne dă dependență și , efectiv, a mâncă zilnic zahăr nu face altceva decât să ne mănânce ani din viață. Da, poți să își iei niște vitamine și minerale de la ciocolata cu 90% cacao, cu mai puțin zahăr alb rafinat, dar acele minerale le găsești în legume, fructe, nu trebuie musai să mânânci dulciuri rafinate. Este un alt mit despre consumul de zahăr.”, a adăugat terapeutul în nutriție.
Fără zahăr și implicit fără dulciuri, viața ar putea să pară foarte tristă, însă Anca Alungulesei vrea să detroneze această afirmație și explică că pofta de zahăr poate fi păcălită cu alte alimente care pot crea aceeași stare de bine pe care o dau dulciurile:
,,Dacă vrem să ne luăm energie din alimente dulci, principala sursă de energie sunt fructele, dar acestea trebuie mâncate la o anumită oră și în anumite combinații. Până la prânz ar fi ideal să fie combinate fructele și, evident, să nu fie consumate în exces”, a explicat Anca Alungulesei.
Mai mult decât atât, Anca Alungulesei ne învață un truc prin care putea reduce impactul asupra glicemiei din organism:
,,Fructele nu trebuie combinate între ele. Fructele merg foarte bine cu o porție de grăsimi. Poți consumi fructele cu pasta de tahini sau de susan, cu migdale, nuci. Când vă este poftă de ceva dulce compulsiv, mâncați grăsime, adică nuci, migdale, nuci, un iaurt foarte gras, smântână și imediat o să vă dispară pofta de dulce.”.
Așadar, strategia optimă este să ne concentrăm atenția mai mult pe echilibrul mineralelor din organism și, în același timp, să reducem consumul de zahăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News