Semnul durerii abdominale la care să ai foarte mare grijă. Reprezintă o urgență medicală de care mulți nu știu.
Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională, a vorbit despre semnul durerii de stomac la care să fim atenți și care indică o urgență majoră.
"Ar fi extraordinar de bine ca pacienții care au dureri abdominale pe care nu prea le leagă de nimic sau pe care, într-un fel, medicul lor nu au diagnosticat cumva, să se gândească să-și facă un eco-abdominal pentru un eventual anevrismul de aortă abdominală", a spus medicul.
Un anevrism aortic abdominal este o zonă mărită în partea inferioară a vasului principal care alimentează corpul cu sânge (aorta). Aorta pornește de la inimă și trece prin centrul pieptului și al abdomenului. Anevrismele se pot dezvolta oriunde de-a lungul aortei, dar majoritatea anevrismelor aortice apar în partea aortei care se află în zona burții (abdomen).
Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism, astfel încât o ruptură de anevrism aortic abdominal poate provoca sângerări care pun viața în pericol.
În funcție de mărimea anevrismului și de viteza cu care crește, tratamentul variază de la așteptare vigilentă până la operație de urgență.
Anevrismele aortice abdominale cresc adesea încet, fără simptome vizibile, ceea ce le face greu de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodată. Multe încep mici și rămân mici. Altele se măresc în timp, uneori rapid.
Dacă aveți un anevrism aortic abdominal care se mărește, ați putea observa:
- Durere profundă, constantă în zona burții sau în partea laterală a burții (abdomen)
- Dureri de spate
- Un puls în apropierea buricului.
Mai multe lucruri pot juca un rol în dezvoltarea unui anevrism aortic abdominal, inclusiv:
- Întărirea arterelor (ateroscleroză). Ateroscleroza apare atunci când grăsimea și alte substanțe se acumulează pe mucoasa unui vas de sânge.
- Tensiunea arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora și slăbi pereții aortei.
- Bolile vaselor de sânge. Acestea sunt boli care determină inflamarea vaselor de sânge.
- Infecție la nivelul aortei. Rareori, o infecție bacteriană sau fungică ar putea provoca un anevrism aortic abdominal.
- Traumatisme. De exemplu, faptul de a fi rănit într-un accident de mașină poate provoca un anevrism aortic abdominal.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News